Wall Street vs. Reddit

Kaksi viikkoa sitten Yhdysvaltojen pörssissä alkoi osakeralli, joka sai sijoittamisen nousemaan kaikkien huulille. Redditin Wallstreetbets-kanavan käyttäjät päättivät joukkovoimalla ostaa peliketju Gamestopin osaketta sen jälkeen kun rahastojen salkunhoitajat olivat shortanneet sitä. Tämä johti lopulta suursijoittajien ja hedge-rahastojen miljardien dollarien tappioihin ja lopulta jopa kaupankäyntiä osakkeilla rajoitettiin useilla eri alustoilla. Mitä oikein tapahtui ja mitä voimme ilmiöstä oppia?

Gamestop osakkeen shorttaaminen johti ennennäkemättömään pörssiralliin

Kaikki alkoi tammikuun loppupuolella kun useat Wall Streetin Hedge-rahastojen suursijoittajat olivat shortanneet eli lyöneet vetoa Gamestopin osakkeen hinnan laskun puolesta. Lyhyeksi myyjät uskoivat, että osake oli ylihinnoiteltu ja se tulisi halpenemaan. Rahastonhoitajat lainasivat Gamestopin osakkeita ja laittoivat ne eteenpäin myyntiin markkinoilla. Heidän tavoitteena oli tehdä lainatuilla osakkeilla voittoa: Suunnitelmana oli ostaa osakkeet takaisin markkinoilta, kun niiden hinta on halventunut riittävästi ja palauttaa sen jälkeen osakkeet niiden lainaajille. 

Redditin keskustelupalstan Wallstreetbets (WSB) kanavan käyttäjät kuulivat osakkeen shorttaamisesta ja ryhtyivät pelaamaan lyhyeksi myyjiä vastaan ostamalla yhtiön osaketta, jolloin se alkoi kallistua hyvin voimakkaasti. Reddit joukkojen tavoitteena oli saavuttaa “Short Squeeze”.

Ostovimma levisi myös muihin osakkeisiin, kuten elokuvateatteriketju AMCn osakkeisiin ja Nokiaan, jolloin ilmiö nousi valtakunnallisesti ykkösuutiseksi myös meillä Suomessa. Jopa Mia Khalifa kehotti tviitissään ostamaan Nokiaa.

Osakkeen hinta kipusi jopa 483 dollariin

Osakerallin aikana ns. meemi-osakkeiden hinnat heittelivät rajusti. Gamestopin osakkeen hinta ampaisi rakettimaiseen nousuun ja parhaimmillaan se kipusi jopa 483 dollariin. Tammikuun alussa osakkeen hinta oli vain n. 18 dollaria, joten hinta nousi 26-kertaiseksi.

Kun shortattu osake kallistuu, sen lyhyeksi myyjät kärsivät tappioita. Näitä tappioita on mahdollista rajoittaa vain ostamalla yhtiön osakkeita lisää, mikä taas voimistaa osakkeen hinnan kallistumista. Rallin aikana hedge-rahastot tekivät jopa yli 20 miljardin dollarin tappiot.

Lopulta monet kaupankäyntialustat asettivat rajoituksia osakkeilla kaupankäyntiin. Muun muassa Robinhood esti kokonaan Gamestop osakkeen ostamisen, joka johti osakkeen hinnan laskuun. Tällä hetkellä Gamestopin hinta on laskenut 50 dollariin ja nopea lasku vaikuttaa jatkuvan.

FOMO – olisko minunkin pitänyt lähteä mukaan?

Wallstreet vs Reddit oli kaikkialla uutisissa ja saimme lukea tarinoita myös äkkirikastumisista. Tällaisessa tilanteessa hype osakkeen ympärillä nousee: Pitäisikö minunkin lähteä mukaan?

FOMO (Fear Of Missing Out) voi olla hyvä tunne, jos se iskee oikeaan aikaan – silloin kun pörssin kehitys ei vielä ole huippulukemissa ja hinnat ovat halvempia. Usein kuitenkin FOMO pistää ostamaan osakkeita silloin, kun se ei ole kaikkein järkevintä. Näin kävi myös useille kokemattomille sijoittajille pörssipyörityksen aikana. 

Gamestopin osaketta ostettiin yhtiön arvoon nähden kalliimmalla. Gamestop myy pelejä ja pelikonsoleita mutta sen liiketoiminta on kärsinyt sillä yhä useampi ostaa pelinsä netistä eikä yhtiö ole pystynyt digitalisoitumaan muutoksen edessä. Jos yhtiön osaketta ei osannut myydä oikeaan aikaan, kun hinta oli kalleimmillaan, on monilla nyt edessä tappioiden realisoiminen. 

Pitkällä aikavälillä sijoittavan ei tarvitse välittää kurssien heittelyistä

Jos siis koit FOMOa viimeisten viikkojen aikana – Dont worry! Vaikka piensijoittajat saivat lyötyä riskirahastoja näpeille, tilanteesta kärsivät loppujen lopuksi kokemattomat, WSB manian keskelle joutuneisiin osakkeisiin sijoittaneet piensijoittajat. Tässä rallissa oli vain muutamia voittajia ja paljon häviäjiä: vastaavista ilmiöistä hyötyvät usein ne ketkä osaavat tilannetta hyödyntää. Hypetettyihin osakkeisiin kannattaa siis lähteä mukaan vain jos tietää mitä tekee.

Tämän vuoksi säännöllinen ja pitkällä aikavälillä sijoittaminen on useimmille sijoittajille parempi tapa laittaa raha tuottamaan. Ostamalla rahastoja tasaisesti pitkällä aikavälillä ei tarvitse olla huolissaan pörssin heilahteluista. Kun ostat rahastoa tai osaketta säännöllisesti, et osta sitä koskaan liian kalliilla mutta toisaalta et myöskään silloin kun se on halvimmillaan. Jos siis sijoitushorisonttisi on pitkä, olet valmis laittamaan rahaa sijoituksiin yli 10 vuodeksi, kannattaa tutustua ETF:iin ja indeksirahastoihin.

Ostamalla tasaisesti pitkällä aikavälillä pystymme myös arvioimaan vuosittaisen keskimääräisen tuoton, joka pyörii noin 7% paikkeilla. Kannattaa siis kurkata myös ROI:n Korkoa korolle -laskuri, jos haluat selvittää paljonko säännöllisesti sijoittamasi raha voi tuottaa sinulle.

Yhä useampi kiinnostui sijoittamisesta

Nyt jo laantuneesta viime viikkojen pörssipyörityksestä on seurannut paljon hyvääkin. Se sai yhä useammat kiinnostumaan sijoittamisesta ja sen ympärillä olevista ilmiöistä. Esimerkiksi jo ennestään suositun WSB kanavan käyttäjät ovat räjähtäneet viime viikkojen seurauksena ja nyt yhteisöön kuuluu jo 8.5 miljoonaa käyttäjää. 

Jos sijoittaminen on alkanut kiinnostamaan myös sinua, osallistu maksuttomaan Sijoita ottamatta turhia riskejä, ilmoittaudu ROI sovelluksesta.