ROI Premium ilmaiseksi käyttöösi

Lunastettavissa vain tänään

Joulun paras lahja!

Hyödynnä kampanjahinta

Osta 3 kk premium jäsenyys ja saat toisen jäsenyyden puoleen hintaan!

Opi sijoittamaan ammattilaisen kanssa!

Vältä turhat virheet ja aloita itsevarmasti Jarkko Ahon johdolla


Opi osakepoiminnan salat

Alkaa 17.5.

Ota oma talous haltuun oman valmentajan kanssa.

Valmentajana tietokirjailija ja talousvalmentaja Nina Nordlund.

Ota veroilmoituksen täyttäminen haltuun asiantuntijan vinkeillä

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
4.5
(6)
veroilmoituksen täyttäminen yhdessä

Kevät on verojen kannalta kiireistä aikaa. Esitäytetyt veroilmoitukset ovat saapuneet kaikille palkansaajille OmaVeroon ja enää on vain muutama viikko aikaa tarkistaa omansa ja tehdä siihen tarvittavat muutokset. Nyt on oiva aika aloittaa veroilmoituksen täyttäminen!

Monelle veroilmoituksen täyttäminen voi tuntua monimutkaiselta ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Varsinkin, jos omaisuutta on enemmän. Moni myös pähkäilee, mistä kaikesta olisi mahdollista tehdä vähennyksiä näin koronavuotena.

ROI järjesti yhteistyössä KPMG:n asiantuntijan Susanna Jaakkolan kanssa maaliskuussa 2021 verovalmennuksen, jossa asiantuntijan johdolla veroilmoituksen täyttäminen ja mm. vähennyksien tekeminen helpottuu.

Tässä muutamia kysytyimpiä kysymyksiä ja Susanna Jaakkolan vastaukset niihin.

Miten työhuonevähennys menee näin koronavuotena?

Vähennyksen tekemiseen ei ole poikkeuksia, vähennys määräytyy samoin kuin normaalistikin. Työhuonevähennys on 900€, jos yli 50 % työajasta on työskennelty kotoa käsin. Jos etätyötä on max 50 %, on vähennys tällöin 450 €.  Jos taas satunnaista, vähentää voi 225 €.

Työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen. Kaavamainen vähennys kattaa myös kalusteet, kuten työtuolin tai työpöydän.

Sen sijaan työvälineet saa vähentää erikseen. Työvälineitä ovat mm. näyttö ja nettiyhteys. Vähennyksen määrä on 50 % tietoliikenneyhteyden kustannuksista, jos käytät yhteyttä osittain työkäytössä ja 100 % tietoliikenneyhteyden kustannuksista, jos käytät yhteyttä pääasiassa työkäytössä. 

Jos kalustehankinnat ovat yli 900 e, voit vaatia vähennyksiä työhuoneesta myös todellisen määräisinä (edellyttäen, että etätyötä on ollut huomattava määrä).

HUOM! Viran puolesta tehtävä tulonhankkimisvähennys palkkatuloista on 750 e, jos työhuonekulut/työhuonevähennys ja työvälineet jäävät alle tämän, ei vähennystä kannata erikseen vaatia.

Entä nyt kun poikkeustilanne pakottaa talouden molemmat henkilöt 100% etätyöhön. Mitä saa vähentää?

Molemmat saavat tehdä yllä mainitut vähennykset, mutta todelliset kulut jaetaan. Jos puolisot käyttävät samaa asuntoa etätyöhön ja vaativat vähennystä todellisten kulujen mukaan, vähennettävä määrä jaetaan puolisoille esitetyn selvityksen perusteella. Sen sijaan kaavamaisen vähennyksen saavat molemmat tehdä erikseen. Myös silloin kun puolisot käyttävät samaa tietoliikenneyhteyttä tulonhankinnassa, yllä mainitut prosenttiosuudet puolitetaan.

Ennen koronaa olin ilmoittanut verotukseen kodin ja työpaikan välisiä matkoja joista tuntuva vähennys. Sitten tuli korona ja osan työstä siirtyi etätyöhön, mutta vain osa. Miten toimin nyt tulevassa veroehdotuksessa?

Kodin ja työpaikan väliset matkat saa vähentää sen mukaisesti kuin matkapäiviä on ollut. Jos vähennys on alle 750 e, ei vähennystä voi tehdä. Huomaa mahdollisuus etätyövähennyksiin.

Jos viime vuonna on laitettu luovutustappiota, niin väheneekö se automaattisesti joka joka vuosi sen määrän mitä voi?

Pääomatulolajin tappiot vähennetään pääomatuloista automaattisesti niinä verovuosina, joina tuloa syntyy.

Minulle oli kirjattu rahasto -ja osakesijoituksista yllättävän iso summa kuluja. Miten pääsen katsomaan mitä nämä kulut sisältävät? Ilmoittaako osakevälittäjä kaikki kulut, myös analysointipalvelukulut?

Kannattaa pyytää erittelyä palveluntarjoajalta. Tieto tulee todennäköisesti sieltä könttänä suoraan verohallinnolle.

Miten voin vaihtaa lainojen tarkoituksen tulonhankkimislainoiksi?

Velan korot on merkitty vaiheeseen Esitäytetyt tulot ja vähennykset. Jos haluat muokata tai poistaa velan korkoja, valitse lainanantajan nimi ja korjaa erittelyssä olevia tietoja. Esimerkiksi jos laitat oman asuntosi vuokralle, velan käyttötarkoitus muuttuu asuntovelasta tulonhankkimisvelaksi. Korjaa tietoja kohdassa Velan käyttötarkoitus. Ilmoita prosentteina, mikä osuus on asuntovelkaa ja mikä osuus tulonhankkimisvelkaa.

Verotuksen tarjoamat hyödyt on järkevää käyttää. Jos et päässyt osallistumaan maaliskuiseen valmennukseen – ei hätää. ROI sovelluksesta löydät kaksi verotukseen liittyvää ohjelmaa. Käy nappaamassa veroasiantuntijan vinkit taltee ja tee tänä vuonna veroilmoituksen täyttämisestä helpompaa!

Muista, että tarkistetun ja täydennetyn veroilmoituksen tulee olla perillä viimeistään määräpäivänä. Korjausten on oltava perillä Verohallinnossa 4.5., 11.5. tai 18.5. Oman määräpäivän voit tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksestasi.

ROI sovellus sisältään useita oman talouden ohjelmia ja valmennuksia:

  • Näin saat rahaa jäämään säästöön
  • Hallitse rahojasi
  • Näin aloitat sijoittamisen
  • Hyödynnä verovähennykset
  • Laskurit oman talouden tueksi
  • Opi leppoisampi ote omaan talouteen
  • Eroon veloista
  • Vie taloutesi seuraavalle tasolle
  • Näin sijoitat vastuullisesti
  • Itsevarmuuttaa sijoitustermien avulla

4.5 / 5. 6

Responses

Haluatko ilmaisen viikon ohjelman?

Hyväksymällä tilaat uutiskirjeemme.

Haluatko ilmaisen viikon ohjelman?

Hyväksymällä tilaat uutiskirjeemme.

Hyväksymällä tilaat uutiskirjeemme.

Lataa sovellus ilmaiseksi!

Selkeyttä sijoittamiseen

Yhteystiedot

Copyright ROI Financial Technologies Oy     Y-tunnus 2954845-9     Otakaari 5, 02150 Espoo     p. 040 7474 540     Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Copyright ROI Financial Technologies Oy     Y-tunnus 2954845-9     Otakaari 5, 02150 Espoo     p. 040 7474 540 <br>    Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Apple ja Apple Logo ovat Apple Inc.:n tavaramerkkejä. Google Play ja Google Play logo ovat Google LLC:n tavaramerkkejä.

Lataa ROI-sovellus puhelimeesi ja kokeile veloituksetta!

6 aihetta veloituksetta

Lähetämme ohjelman sinulle sähköpostilla.

Näin aloitat sijoittamisen-ohjelma

Hyväksymällä tilaat uutiskirjeemme.