Stressaako raha? Näin pidät ahdistuksen kurissa


Rahaan liittyvät huolet aiheuttavat meissä helposti ahdistusta ja vaikuttavat usein jopa yöuniin asti. Taloudellista stressiä on kuitenkin mahdollista hallita.

Oletko joskus herännyt keskellä yötä ja mielessäsi on alkanut pyörimään raha-asiat? Jäljellä oleva luottokorttivelka, huoli siitä saatko rahasi riittämään ensi palkkaan asti ja miten ihmeessä selviät tulevasta vakuutusmaksusta? Hetken päästä sinulla on kauhea stressi ja ahdistus kaikesta eikä unesta ole enää tietoakaan.

Jos tämä on tuttua, meillä on sinulle hyviä uutisia. Taloudellista ahdistusta on mahdollista hallita ja voit oikeasti nukkua yösi hyvin. Syy ongelmiin ei välttämättä aina ole rahan puute vaan pikemminkin rahataitojen puuttuminen. Vaikka sinulla olisi velkaa tai koet, että nykyisestä tilanteestasi on mahdotonta päästä yli, voit todellakin muuttaa suuntaa ja ottaa oman taloutesi haltuun! Kerromme nyt 8 vinkkiä, jotta sinun ei tarvitsisi enää menettää yöuniasi raha-asioiden vuoksi.

1. Pidä positiivisuutta yllä

Positiivinen ajattelu auttaa sinua suhtautumaan armollisemmin itseäsi
kohtaan sekä huomaamaan ja arvostamaan vahvuuksiasi rahan suhteen. Se ei tietenkään maagisesti maksa laskujasi tai lisää rahaa pankkitilillesi, mutta sillä voi olla mieltäsi rauhoittava vaikutus. Positiivisen
ajattelun avulla sinun on mahdollista löytää ratkaisuja rahaongelmiisi.  

Ota siis paperi ja lähde listaamaan omia hyviä puoliasi rahankäytön suhteen. Onko sinulla hyväpalkkainen työ, oletko avannut useamman tilin hahmottamaan rahankäyttöäsi, tykkäätkö laatia ruokabudjettia tai oletko aloittanut puskurin kerryttämisen? 

Kun rahan kanssa tekee tiukkaa tai se aiheuttaa sinussa ahdistusta, voit palata tähän listaan ja muistuttaa itseäsi kaikista niistä asioista joissa olet hyvä ja jo onnistunut. Näin saat taas motivaatiota ja itsevarmuutta oman taloutesi suhteen.

2. Muokkaa budjettiasi

Usein rahaan liittyvä stressi on merkki siitä, ettei oman talouden budjetti ole täysin kunnossa. Rahaa on saatettu käyttää suunniteltua enemmän eikä se enää riitä kaikkeen. On täysin normaalia, että asiat muuttuvat ja yllättäviä menoja saattaa ilmestyä. Tämän vuoksi onkin tärkeää tasaisin väliajoin palata oman budjetin pariin ja tehdä tarvittavia muutoksia. Tarkista tilanne, vähennä kulutusta ja laadi uusi suunnitelma.

3. Päästä irti häpeästä

Huonosti hoidetut raha-asiat johtavat helposti häpeään. Kokemamme häpeä voi aiheuttaa asioiden välttelemistä sekä ahdistuksen kierteen. Jos tämä kuulostaa tutulta, muista ettet ole yksin. Kotitalouksien velan määrä Suomessa on tuplaantunut 2000-luvulla ja se on tällä hetkellä historiallisen korkea. Kulutusluottojen ja maksuhäiriömerkintöjen määrät lisääntyvät ja lainaa voi olla päällekkäin erilaisilta kulutusluottopalveluista luottokorttien lisäksi. Kaikki eivät siis ole oman elämänsä Warren Buffetteja tai handlaa talousasioita automaattisesti.

Omia taloustaitoja pystyy kuitenkin kehittämään ja on vain hieno asia, jos haluaa olla parempi rahan kanssa. Ota aikaa asioiden opiskeluun ja ole itsellesi armollinen – kaikkea ei tarvitse osata tai oppia hetkessä ja on parempi edetä pienin mutta varmoin askelin. Ota rohkeasti selvää asioista, kysele neuvoja ja apua läheisiltäsi. Näin pikkuhiljaa pääset raha-asioiden suhteen paremmalle polulle.

4. Ota talousvalmentaja avuksi

Jos haluat saada muutosta raha-asioihin, apua taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi tai säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseksi, talousvalmentajasta voi olla sinulle hyötyä.

Talousvalmennus sopii useimpiin elämäntilanteisiin: sen avulla voit saada tukea nykyhetken talousongelmiin tai ennaltaehkäistä rahahuolia tulevaisuudessa. Valmennus voi lievittää ahdistusta, sillä sen avulla kehität ymmärrystä omasta taloudestasi ja opit hoitamaan sitä paremmin.

Talousvalmentaja on vähän sama kuin näkisit terapeuttia mutta siellä jutellaankin rahasta. Jos taas haluat fyysisesti kuntoon, varaat ajan PT:lle ja jos haluat parantaa taloustilannettasi, varaat ajan talousneuvontaan.

Maksutonta apua velka-asioihin löydät esimerkiksi Takuusäätiöltä. Myös ROI:n Oman talouden valmennuksessa pureudutaan velkojen poismaksamisen nopeuttamiseen. Lue lisää valmennuksesta täältä

5. Edistä puskuria

Elämässä voi tulla vastaan tilanteita, jotka horjuttavat talouttamme yhtäkkiä. Näihin tilanteisiin on onneksi mahdollista varautua.

Puskuriksi sanotaan rahaa, jota on ylimääräisenä säästössä yllättäviä
tapahtumia ja elämäntilanteita varten. Jos tulevaisuus stressaa, mieti onko
sinulla tarpeeksi rahaa sivussa vai voisitko puskuria kasvattamalla vähentää kokemaasi taloudellista stressiä? Jos sinulla ei vielä ole puskuria, ei hätää. Voit aloittaa sen kerryttämisen vaikka jo tänään. Tieto siitä, että rahaa on sivussa ja pärjäät, tuo sinulle välittömästi mielenrauhaa.

6. Lopeta vertailu

Oman taloudellisen tilanteen vertailu muihin aiheuttaa vain turhaan pahaa mieltä. Moni meistä lähtökohtaisesti pyrkii näyttämään esimerkiksi somessa vain parhaat puolet itsestään ja saamamme kuva voi helposti vääristää: matkat on voitu rahoittaa luotolla tai niiden eteen on jouduttu tekemään kovasti töitä ja isojakin uhrauksia, jotka eivät näy ruudun toiselle puolelle.

Jokaisen taloudellinen tilanne on erilainen ja myös lähtökohtamme ovat
erilaisia. Ainoa ihminen, johon voit vaikuttaa on sinä itse. Vertailun sijaan kannattaa keskittyä itseensä ja omaan tekemiseen.

Aseta itsellesi tavoitteita, joiden avulla seuraat omaa edistymistäsi ja saavutat asioita – ne ovat paljon tehokkaampi ja aidompi menestyksen mittari kuin muiden instakuvat.

7. Pelkää pahinta

Tämä kohta voi tuntua aluksi hassulta mutta se on itseasiassa yllättävän tehokas tapa selviytyä rahahuolien kanssa. Loppupeleissä se “pahin” skenaario on juuri se suurin stressin aiheuttaja, joka jyllää takaraivossasi. Mieti siis kaikista pahin asia, mikä voisi käydä ja mitä tapahtuisi jos se kävisi toteen. Kun tiedostat pelkosi, voit pohtia keinoja ja tehdä suunnitelman sen varalle. Miten voisit estää tai pärjätä tilanteen kanssa?

Ikäviä asioita tapahtuu toisinaan, mutta tiedostamalla ne ja tunnistamalla, kuinka saatat tilanteessa reagoida, voit saada hallinnan tunnetta ja varmuutta taloutesi suhteen.

8. Ota selvää asioista, jotka eivät ole sinulle tuttuja

Jos jokin asia ei ole sinulle ollenkaan tuttu ja tietämättömyys aiheuttaa stressiä, kannattaa asiasta lähteä ottamaan rohkeasti selvää. Näin myös raha muuttuu stressaavasta aiheesta sellaiseksi, jota ymmärrät ja pystyt hallitsemaan. Voit esimerkiksi:

  • Etsiä netistä säästövinkkejä
  • Osallistua johonkin rahaan liittyvään webinaariin. ROI esimerkiksi järjestää erilaisia säästämisen ja sijoittamisen webinaareja, jotka löytyvät sovelluksen ”Valmennus” -välilehdeltä. Seuraavaan webinaariit pääset ilmoittautumaan täältä.
  • Tutustua sijoittamiseen, esimerkiksi Näin aloitat sijoittamisen -ohjelman avulla 
  • Varata ajan talousvalmentajalle
  • Kysyä apua ja neuvoa joltain, jolla on sinua enemmän tietoa raha-asioista

Jokainen meistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä stressiä raha-asioistaan ja siksi onkin äärimmäisen tärkeää löytää keinoja, joilla tällaisista tilanteista pystyy selviytymään. Öisin stressaamalla asiat eivät muutu ja huonojen unien jälkeen tilanne voi usein näyttää jopa entistä vaikeammilta.

Opettelemalla rahataitoja voit vähentää taloudellista stressiä ja päästä sen aiheuttamasta ahdistuksesta eroon.

Se fiilis, mikä ennen tuli kun katsoit esimerkiksi tilisi saldoa, väistyykin kasvavan taloudellisen itsevarmuuden tieltä ❣️