Miksi aikaisemmin on parempi kuin myöhemmin?

Sijoittamisen aloittamista on helpompi siirtää tuonnemmaksi, kuin tarttua härkää sarvista ja vain aloittaa. Ehkä levollisuutta tuo ajatus, että sijoittamiselle ei ole mitään oikeaa hetkeä. Kukaan ei tiedä, milloin on hyvä hetki sijoittaa. Sijoittamisessa aika on kuitenkin yleensä puolellasi.

Todennäköisyys sille, että sijoituksesi arvo kasvaa on suurempi, mitä pidemmän aikaa pidät pääomasi sijoituksissa. Mitä aiemmin aloitat, sen kauemmin sijoituksesi voi tuottaa sinulle arvoa.

Kuvassa on graafi, joka kuvastaa rahan menettämisen riskiä osakesijoituksissa ja korkorahastosijoituksissa pitkällä aikavälillä. Osakesijoituksissa rahan menettämisen riski tippuu lähelle nollaa 15 vuoden kohdalla, mikäli ei oteta huomioon sijoitusten kuluja. Jos kulut otetaan huomioon on riski lähellä nollaa 20 vuoden kohdalla. 
Korkorahastoissa riski tippuu lähelle nollaa 6 vuoden kohdalla, mikäli ei oteta huomioon sijoitusten kuluja. Jos kulut otetaan huomioon on riski lähellä nollaa vuoden 58 kohdalla.

Yalen professori Robert Schiffer vertaili rahan menettämisen riskiä ja sijoittamisen “aikahorisonttia” eli aikaa, jonka aiot pitää rahan sijoituksissa. Keskimääräisesti kuvaajan mukaan suorissa osakkeissa rahan menettämisen riski tippuu lähelle nollaa ensimmäisen 20 vuoden jälkeen (ks. Stocks real).

Miksi riski tippuu ajan myötä?

Helpointa on vastata tuohon kysymykseen esimerkillä:

Kuvitellaan, että olet sijoittanut vaikkapa osakerahastoon 100 euroa. Keskiarvoisella tuotto-odotuksella* 100 euron arvo 20 vuoden kuluttua on 404 euroa. Olet 20 vuoden aikana nelinkertaistanut sijoituksesi arvon. Tuottoon vaikuttaa eniten aika ja keskiarvoinen vuosittainen tuotto.

Sijoittamisessa erityisesti aika on puolellasi; testaa laskurillamme miten erityisesti pitkä aika vaikuttaa sijoituksista saataviin tuottoihin.

*Osakkeiden keskiarvoinen vuosittainen tuotto pörssissä on noin 7%. Se ei tarkoita, että sijoituksesi kasvaisi joka vuosi 7%. Huonoina vuosina teet luultavimmin tappiota ja hyvinä vuosina tuottosi mitä luultavimmin ylittää 7% keskiarvoisen tuoton. Siksi sijoittaminen pitkällä aikavälillä voi olla riskien kannalta järkevää, sillä kukaan ei voi tietää miten kurssi kehittyy esimerkiksi seuraavan kahden vuoden tai seitsemän vuoden aikana. Nämä aikahorisontit ovat liian lyhyitä sykliselle pörssille. Pidemmällä aikavälillä voimme kuitenkin laskea historialliseen kehitykseen verraten keskiarvoisen vuosittaisen tuoton pörssin indeksiä seuraaville osakerahastoille olevan noin 7%.