Kaisa

Tarinat

Sijoittaminen on kuin laskun maksaminen

Kaisa, 31v. on tehnyt töitä ja myös säästänyt jo nuoresta iästä lähtien. Hän ei usko tarkkaan kuluseurantaan, mutta kokee budjetin auttavan oman talouden hallinnassa.  Sijoittamisen hän aloitti ylioppilaslahjarahoilla, mutta vasta Näin aloitat sijoittamisen -ohjelman jälkeen sijoittamisesta on tullut hänelle tavoitteellista. 

Kuka: Kaisa 31 v. Jyväskylästä

Arki: Olen tällä hetkellä opintovapaalla ja opiskelen XAMKissa. 

Harrastukset: Rakastan valokuvausta ja matkustelua. Käyn salilla, lenkkeilen ja hiihdän mielelläni. 

Oletko sijoittanut? Sijoitin ensimmäisen kerran ylioppilaslahjarahani siskoni suosituksesta.

Mitä taloudellinen hyvinvointi sinulle merkitsee?

Taloudellinen hyvinvointi merkitsee sitä, että minulla on hyvä tasapaino omassa taloudessa. Arjessa eläminen on helpompaa, kun ei tarvitse laskea jokaista senttiä. Pyrin tiedostettuun kuluttamiseen: Pohdin “tarvitsenko oikeasti” jotain ennen kuin teen hankinnan. Nuorempana ollut kulutusinnostus on laantunut ja satsaan nykyään laatuun. 

Taloudellinen hyvinvointi merkitsee konkreettisesti sitä, että minulla on taloudellinen puskuri. Se tuo turvaa, kun jotain yllättävää tapahtuu. Minulle 2-3 kk palkka tuntuu hyvän kokoiselta puskurilta. 

Miten päädyit niin nuorena sijoittamaan?

Sijoittamisen aloittaminen oli minulle helppoa. Olin nuori ja toisaalta vähän naiivi, mutta kun siskoni kertoi, että sijoittaminen kannattaa, marssin ylioppilasrahojen kanssa pankkiin. Vanhempani olivat taas hyvin skeptisiä sijoittamista kohtaan. He sanoivat, että hän menetän varmasti kaikki rahani. 

Minulle on käynyt sijoittamisessa hyvin. Vaikka en aloittaessani ymmärtänyt sijoittamisesta mitään, sijoitin silti hyvin tuottaneisiin matalakuluisiin indeksirahastoihin. Olen oppinut tekemällä, sillä edelleen mielestäni sijoittamisesta puhutaan todella vaikeaselkoisesti. Monesti esimerkiksi kuvitellaan, että sijoittamisen aloittaminen vaatii paljon rahaa ja ymmärrystä, mutta kuka tahansa voi aloittaa sijoittamisen – vaikka 10 eurolla. 

Mikä innosti sinut uudelleen sijoittamaan?

Olen suhteellisen tuore Mimmit Sijoittaa -seuraaja. Ostin Näin aloitat sijoittamisen -ohjelman sekä somevaikuttajia tutkivaa kouluprojektiani varten että uteliaisuudesta aihetta kohtaan. Jäin ohjelmaan heti koukkuun ja innostuin projektin takia entistä enemmän säästämisestä ja sijoittamisesta.

Aikaisemmasta sijoituskokemuksesta huolimatta koen, että sain ohjelman avulla varmuutta omaan tekemiseen. Olin huojentunut, että osaan ja ymmärrän asioita. Oli kiva myös huomata, että olin aloittaessani sattumalta tehnyt fiksuja valintoja. Ohjelman myötä olen oppinut puhumaan sijoittamisesta oikeilla sanoilla ja koen ymmärtäväni sijoittamisen kokonaisuutta paremmin. Nyt uskallan rohkeammin jatkaa sijoittamista.  

Sijoittaminen ei itsessään ole vaikeaa, mutta kohteen valitseminen on. Olin hiljattain pankissa (sijoitusneuvonnassa). Vaikka tiesin jo neuvontaan mennessä sijoittamisesta koin tapaamisen aikana tiedonsaannin vaikeaksi. Nyt kuitenkin onneksi osaan jo kysyä asioita oikeilla termeillä.

Ymmärrän nykyään mikä ETF-rahasto on. Aiemmin luulin, että ETF:iin sijoittamista varten täytyy olla 10 000 euron sijoituspääoma, mutta sehän ei ole totta. Ymmärrän nyt paremmin myös sen, että usein riskinotto kulkee pitkällä aikavälillä käsikädessä tuoton kanssa.

Mitä ajattelet sijoittamisesta nykyään?

Näin aloitat sijoittamisen -ohjelma konkretisoi minulle minkälainen sijoittaja haluan olla. Olen innostunut sijoittamaan tavoitteellisesti enkä vain huvin ja viihteen vuoksi. Mietin asioita myös pidemmällä tähtäimellä: Miksi sijoitan ja mitä haluan sijoittamisella saavuttaa? Sijoitan:

  1. eläkettä varten
  2. mahdollistaakseni myös tulevaisuudessa itselleni mukavia asioita 
  3. pienillä osuuksilla riskipitoisempiin kohteisiin, jotka tuntuvat itselle mielenkiintoisilta 

Vaikka olen innoissani sijoittamisesta, koen silti olevani “laiska sijoittaja”. Säästöt siirtyvät automaattisesti palkasta sivuun kuukausittain enkä ajattele asiaa sen enempää. Sijoittaminen on kuin lasku muiden joukossa. 

Kaisan parhaat säästö- ja sijoitusvinkit:

  • Ennen kuin hankit jotain, mieti tarvitsetko “oikeasti” sen. Satsaa laatuun määrän sijaan.
  • Aloita sijoittaminen pienellä summalla ja mahdollisimman nuorena. Tekemällä ja opiskelemalla oppii parhaiten.