Senni

Tarinat

Sijoitan, jotta voin myöhemmin keskittyä täysillä opiskeluun

Senni 20v, koki säästämisen vaikeaksi, kunnes oivalsi, että säästöjä voi kerryttää myös pienillä summilla. Sijoittamisesta hän kiinnostui sairaslomalla, kun rahatilanne oli haastava. Nyt hän on saanut sijoittamisesta uuden kiinnostuksen kohteen – jopa jonkinlaisen harrastuksen. 

Kuka: Senni 20 v. Iitti

Arki: Teen myyntityötä Lahdessa, sekä toimin Nuori Yrittäjyys -järjestön hallituksessa (Nuori Yrittäjyys (NY) -alumnien yhdistyksen hallituksessa)

Harrastukset: Hyvinvoinnin ylläpitäminen on minulle tärkeää, joten käyn ahkerasti kuntosalilla

Oletko sijoittanut?

Sijoitin ensimmäisen kerran noin vuosi sitten pankin sijoitusneuvonnan avulla. 

Mitä haasteita sinulla oli säästämisen aloittamisessa?

Olen valmistunut lukiosta ja olen tällä hetkellä päivätöissä. Haluan tulevaisuudessa opiskella ja säästän rahaa, jotta minun ei tarvitsisi tehdä opiskelujen ohella töitä.  

Aloitin määrätietoisen säästämisen noin kaksi vuotta sitten. Se oli kuitenkin alkuun vaikeaa, koska minulla ei ollut selkeää kaavaa, miten minun kannattaa säästää. Laitoin esimerkiksi 250 euroa säästöön ja huomasin, ettei raha enää riittänytkään elämiseen. Jouduin lopulta siirtämään säästöt takaisin käyttötilille. 

Asiat loksahtivat kohdalleen oivaltaessani, että myös pienet summat kerryttävät säästöjäni. Jokaisesta korttiostoksesta siirtyy tällä hetkellä automaattisesti 1,5 euroa erilliselle säästötilille. Nykyään säästän tilille, josta en voi nostaa rahoja kuin 4 kertaa vuodessa. On ilo nähdä, miten tällä tavalla säästöjä on alkanut kertymään lähes automaattisesti.  

Miten kiinnostuit sijoittamisesta?

Koulun yhteiskuntaopissa käytiin läpi sijoittamista. Mielikuvaksi jäi, että sijoittaminen on ennemminkin pörssimeklareiden kuin nuorten hommaa. Koulukirjassa sijoittamista visualisoitiin 40-vuotiaan pukumiehen kuvalla. En tullut ajatelleeksi, että sijoittaminen olisi mahdollista minulle. 

Asia tuli minulle ajankohtaiseksi, kun jouduin pidemmälle sairauslomalle. Sairauspäivärahani oli pieni, joten pohdin, mistä saisin lisää rahaa. Päädyin lukemaan sijoittamisesta. Asia kiinnosti, vaikka koin aiheen vaikeaksi. 

Sijoitin noin vuosi sitten oman pankin sijoitusneuvojan avustuksella. Olin 19-vuotias, kun tein ensimmäisen sijoituksen. Teko tuntui aikuismaiselta. Vapauden tunne oli myös suuri, koska en uskonut, että nuoretkin voivat sijoittaa. 

Sijoittamisen myötä kiinnostus omista raha-asioista ja taloudesta nousi. Halusin oppia lisää sijoittamisesta ja päädyin Näin aloitat sijoittamisen -ohjelmaan. Sijoittaminen on selkeämpää ja olen oppinut paljon, sillä selkokieliset selitykset ovat jääneet aiempia oppeja paremmin muistiin.

Sennin parhaat säästö- ja sijoitusvinkit:

  • Älä välitä pukumiesstereotypioista, joka usein liitetään sijoittamiseen. Kuka tahansa voi sijoittaa!
  • Miten säästää? Aloita pienillä summilla, sillä myös ne kerryttävät säästöjäsi.
  • Henkilökohtainen tavoite tuo motivaatiota säästämiselle ja sijoittamiselle.