Riikka

Tarinat

Sijoittaminen tuntuu aikuiselta

Riikka, 24 v on ensimmäisestä kesätyöstä lähtien säästänyt. Hän alkoi jo lukioiässä miettimään, mihin rahan kannattaa säästää. Hän huomasi asuntotilille säästäessään, että konkreettiset tavoitteet motivoivat häntä. Sijoittamisessa automaattinen tilisiirto suoraan rahastoon on toiminut parhaiten, sillä hän sijoittaa pitkällä tähtäimellä.

 

Kuka: Riikka 24v. Vantaa

Arki: Arki kuluu töissä tuotantokehitysinsinöörinä sekä maisterin opintojen parissa.

Harrastukset: Juoksen mielelläni, talvisin laskettelen ja kesäisin maastopyöräilen. 

Oletko sijoittanut? Olen sijoittanut passiivisiin rahastoihin.

Minkälainen säästäjä olet?

Sain ensimmäiset palkkatuloni 15 vuotiaana kesätöistä ja olen siitä lähtien aina laittanut pienen siivun sivuun. Itse ansaitun rahan saaminen ja siitä säästöjen kerryttäminen tuntui tosi hyvältä. 

Olen säästänyt pääasiassa asuntosäästötilille, ja viime syksyllä ostinkin oman asunnon. Oli motivoivaa säästää ASP-tilille, kun minulla oli selkeä tavoite. Minulle säästämisessä parhaiten on toiminut konkreettiset tavoitteet. Asunnon lisäksi minulla on ollut lyhyen aikavälin tavoitteita, kuten lomamatkalle säästäminen. Säästän aina erilliselle tilille, jotta raha ei ole käyttötilillä houkuttelemassa. 

Nyt kerrytän itselleni taloudellista puskuria lyhytaikaiselle säästötilille. Puskuri on lähinnä yllättäviä menoja varten, jotta minun ei tarvitse leikata muista kuluja. 

Henkinen hyvinvointi kohenee, kun ei tarvitse stressata raha-asioista ja tietää, että pystyy selviytymään säännöllisistä menoista ja on varaa myös kivaan ekstraan.

Kerro sijoitustaipaleestasi 

Lukioiässä aloin pohtimaan mihin minun kannattaisi laittaa tienaamani kesätyörahat. Vanhempani olivat kertoneet minulle sijoittamisesta. Luin ja opiskelin sijoittamista ja 20 vuotiaana päätin vihdoin tehdä sen. Nyt minulla menee automaattisti palkkapäivänä tililtäni rahaa passiivisiin rahastoihin. Sijoittamisen aloittaminen tuntui tosi hyvältä, sillä olin miettinyt asiaa pitkään. Se tuntui aikuiselta ja hienolta. Tuntuu hienolta, että näin nuorena voi sijoittaa.

Sijoitan pitkäaikaisesti, ja toiveenani on että voisin hyötyä sijoituksista jo 50 vuotiaana. Koen, että pitkällä aikavälillä minun on kannattavampaa sijoittaa rahastoon kuin pitää tilillä. 

Sijoittamisessa vaikeinta on ollut riskin hyväksyminen. Jännitin sijoittamisen aloittamista, joten pyörittelin mielessäni erilaisia skenaarioita. Käytännössä olen kuitenkin huomannut ettei sijoittaminen vaikuta arkeeni mitenkään. Minulla on taloudellinen mielenrauha itselläni. On mukava ajatella, että olen toiminut fiksusti säästämällä ja sijoittamalla. Minulla on hyvä fiilis, koska sijoittamisella turvaan tulevaisuuteni ja säästämisellä tämän hetken. 

Riikan parhaat säästö- ja sijoitusvinkit:

  • Säästämisessä konkreettinen tavoite motivoi. On innostavaa nähdä, kun tavoitteen saavuttaminen lähenee.  
  • Jos sijoittaminen jännittää, niin sijoita sellainen summa, joka ei vaikuta arkeesi.