Näin parannat suhdettasi rahaan

Kun on kyse hyvinvoinnista, usein puhutaan hyvistä elämäntavoista, liikunnasta, terveellisestä ruoasta ja unen tärkeydestä. Mietimme tässä yhteydessä harvoin rahaa. Raha on kuitenkin olennainen osa elämäämme, sillä olemme sen kanssa vuorovaikutuksessa useita kertoja päivässä. Siksi onkin tärkeää, että suhteemme siihen on terve, sillä taloudellinen hyvinvointi on yksi iso osa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme.

Suhde rahaan on kuin mikä tahansa ihmissuhde

Raha liikkuu aina ihmisten välillä. Kun ihmiset käyttävät rahaa hyödykkeisiin tai palveluihin, heidän välilleen muodostuu liiketoiminnallinen tai taloudellinen suhde. Suhde rahaan onkin myös eräänlainen ihmissuhde ja usein toimimme sen kanssa samalla tavalla kuin muissakin suhteissa.

Kun ajattelet ihmissuhteitasi, todennäköisesti osaat heti sanoa onko suhde hyvä vai huono, läheinen vai etäinen. Emme kuitenkaan ole tottuneet miettimään samanlailla suhdettamme rahan kanssa ja tämän vuoksi harvoin edes tutkimme sitä sen syvemmin.

Jotta voisimme ymmärtää suhdettamme rahaan, meidän tulee ymmärtää ensin itseämme ja sitä, mitkä tekijät vaikuttavat kaikkiin suhteisiimme. Kehno suhde rahaan voi vaikuttaa paitsi hyvinvointiisi myös koko elämääsi.

Tunteet vaikuttavat siihen kuinka käyttäydymme suhteessa rahan kanssa

Jokaiseen suhteeseen on kiinnittynyt erilaisia tunteita. Hyvä ihmissuhde saa olosi onnelliseksi ja rakastetuksi ja olet mielelläsi tällaisten ihmisten lähellä. Vaikeat suhteet taas synnyttävät täysin erilaisia tunteita kuten suuttumusta, kateutta tai jopa pelkoa.

Voimme kokea rahan kanssa siis täysin samanlaisia tunteita kuin muissakin suhteissa. Toisinaan suhde rahaan voi hyvin ja koemme turvallisuuden tunnetta, toisinaan taas on vaikeampia aikoja, jolloin kipuilemme omien raha-asioidemme kanssa.

Millaisia tunteita sinussa herää, kun maksat kuukausittaiset laskusi? Tai silloin kun eteesi tulee odottamattomia kuluja, kuten eläinlääkärilasku tai auton korjauskulut?

Tunnetko jonkinlaista ärsyyntymistä, huolta vai kiitollisuutta siitä, että sinulla on kyvykkyyttä maksaa ne?

Tunteemme heijastuvat myös rahankäyttöön. Jotkut saattavat esimerkiksi stressaantuneena shoppailla liikaa ja näin aiheuttaa merkittävääkin vahinkoa taloudelliselle tilanteelleen.

Tällaisissa tilanteissa on tärkeää pysähtyä ja miettiä, mikä tunne saa aikaan käytöksemme? Onko jotain mitä voisi tehdä, jotta tunnetta ei syntyisi tai se ei näyttäytyisi niin voimakkaana? Millä muulla tavalla tunnetta voisi käsitellä?

Pysähtymällä tunteiden äärelle meillä on mahdollisuus löytää uusia tapoja ilmaista niitä terveemmällä tavalla ja sitä kautta muuttaa taloudellista tilannettamme. Lisää siitä, miten voit hallita tunteitasi rahan suhteen, voit lukea tästä.

Jokaisella suhteella on omat pelisääntönsä

Jotta suhde rahan kanssa voi hyvin, on mietittävä mitkä ovat suhteen pelisäännöt. Selvitä minkälaisen suhteesi rahaan on, mitä sinä siltä haluat ja mitä raha tarvitsee sinulta.

Kolme kultaista sääntöä taloudellisen hyvinvoinnin kannalta ovat:

  1. Tunnista kulujen ja menojen suhde ja tee tarvittaessa muutoksia, jotta saat taloutesi parempaan kuntoon. Me ROI:ssa uskomme pienien muutosten voimaan.
  2. Säästä tulevaisuuden varalle – Varaudu tulevaisuuteen ja odottamattomiin kuluihin säästämällä itsellesi puskuria. Näin taloutesi ei koe kovaa kolausta ja sinulla on aina taloudellista turvaa.
  3. Laita rahasi kasvamaan – Säästöjen karttuessa lähde kasvattamaan varojasi sijoittamalla.

Yllä olevat ovat yleisesti hyväksi todettuja sääntöjä mutta jokaisella suhteella on kuitenkin omat pelisääntönsä. Pohdi miten paljon sinulla on varallisuutta sekä mihin ja miten haluat rahaa haluaa käyttää.

Miten juuri sinä haluat käyttäytyä suhteessasi rahan kanssa niin, että se tukee taloudelllista hyvinvointiasi?

Kompromissi – suhteen pelastaja

Kompromissit ovat suhteissa arkipäivää ja joudumme tekemään niitä myös rahan suhteen. Meille voi tulla vastaan tilanteita, joissa olisi kova halu hankkia itselleen jotain, mutta siihen ei ole rahaa tai mahdollisesti on valittava kahden haluamansa asian väliltä.

Taloudellinen kyvykkyys onkin ymmärrystä kulutuksen vaihtoehtoiskustannukselle eli sille mitä jää saamatta, kun hankit jotain. Jos sinulla on 20e ja mahdollisuus ostaa joko mekko tai farkut, ymmärrät että ostamalla mekon et voi saada enää farkkuja.

Voit tietenkin ostaa farkut luotolla mutta tukeeko se sinun oikeaa taloudellista hyvinvointiasi? Sinä olet oman taloutesi paras asiantuntija ❣

Kyky tehdä kompromisseja on todella tärkeä taito kaikissa suhteissa, sillä sellaisia tilanteita tulee väistämättä eteemme. Voit pohtia tukevatko taloudelliset valintasi tai tekemäsi kompromissit sitä mitä haluat pidemmällä tähtäimellä.

Toisinaan teemme tässä hetkessä päätöksiä, jotka ovat epäsuotuisia pitkän aikavälin hyvinvoinnille. Silloin saattaa tulla eteen tilanne, jossa tulevaisuuden minä; eli se, kuka olen vaikkapa 10 vuoden päästä, voi kärsiä päätöksistäni, joita teen tänään.

RAHASUHDEHARJOITUS

Seuraava harjoitus voi auttaa sinua ymmärtämään millaisia ajatuksia ja uskomuksia sinulla on rahan suhteen. Pohdi seuraaviin kysymyksii vastauksia:

Unelmat

Mitkä ovat kolme suurinta unelmaasi?
Kuinka paljon raha vaikuttaa unelmiesi saavuttamiseen?

Tunteet

Mitä kolmea tunnetta tunnet yleisimmin, kun ajattelet rahaa?
Ovatko tunteet positiivisia vai negatiivisia?
Mitkä asiat ovat vaikuttaneet rahatunteiden kehittymiseen?
Koetko, että voi vaikuttaa omiin tunteisiin liittyen rahaan?

Suhde rahaan

Millainen on oma suhteesi rahaan?
Mitkä ovat sen hyviä puolia?
Onko jotain mitä haluaisit suhteessa parantaa?

Mieti hetki antamiasi vastauksia, sillä ajatukset niiden takana vaikuttavat siihen, miten suhtaudut rahaan. Rahan kanssa paljastuu syvimmät tuntemuksemme ja kaipauksemme.

Kun ymmärrät millaisia syvempiä tunteita ilmaiset rahan kautta, voit työstää siihen liittyviä ajatuksia ja muuttaa niitä suuntaan, joka tukee taloudellista hyvinvointiasi.

Harjoituksen jälkeen saatat alkaa ymmärtämään täysin erilailla suhdettasi rahaan.

Niinkuin muutkin ihmissuhteet, myös suhde rahan kanssa tarvitsee säännöllistä hoitamista. Pidä siis hyvää huolta myös tästä suhteestasi ❣️