Miten sijoituksista syntyy tuottoa?

Tuottoa syntyy sinulle myyntivoitoista ja osinkotuotoista.

Myyntivoitot

Osakkeissa myyntivoitto syntyy, kun ostat osakkeen halvemmalla kuin myyt. Osakkeen yksikköhinnan myönteiseen kehitykseen vaikuttavat erilaiset tekijät.**

Esimerkiksi teollisuudessa raaka-aineiden hinnanmuutokset (metsäyhtiöt) voivat vaikuttaa yhtiön arvonnousuun tai -laskuun.

Yhtiöiden tutkimus ja kehityshankkeet, kuten esimerkiksi ekologisemman biodieselin kehittäminen, voi tuoda yhtiölle etulyöntiaseman kilpailijoihin verrattuna. Tällainen kehitys luo yhtiölle mainiot edellytykset tulevaisuuden kasvulle.

Myös yhtiön liiketoiminnan yleinen myönteinen kehittyminen ja kasvu luontaisesti nostavat myös yhtiön osakkeiden arvoa.

Myyntivoiton voi realisoida nimensä mukaisesti vain myymällä. Tuotto, jonka näet salkkussasi olevasta tuotteesta on markkina-arvo sillä hetkellä, eli toisin sanoen kyse on rahamäärästä, jonka voisit saada (vähennettynä myyntikulut), jos nyt myisit sijoituksen.

Osinkotuotto

Osakkeista saa tuottoa myyntivoiton lisäksi myös osingoista, joita yhtiöt maksavat osakkeenomistajille yleisimmin kerran vuodessa. Yhtiö määrittää itse osingon suuruuden ja se ilmoitetaan per yksittäinen osake. Osinko on kuin yhtiön kiitos ja kumarrus omille omistajilleen. Näet suomalaiset kymmenen parasta osingonmaksajaa alta.*

 

Tuottoa on kuvattu diagrammissa 10 suurinta osinkoa maksavaa yhtiötä. Diagrammi osinkotuotoista on laskettu 21.2.2020 päätöskurssin mukaan.

Osinkotuotto kertoo sinulle miten paljon yhtiö maksaa osinkoa suhteessa yhtiön yksittäisen osakkeen hintaan. 

Osinkotuottoprosentti lasketaan siis jakamalla osinko € yhtiön yksittäisen osakkeen € hinnalla. Tällöin, esimerkiksi, jos yhtiön yksittäisen osakkeen hinta olisi 10 euroa ja osakkeesta maksettu osinko 50 senttiä, olisi yhtiön osinkotuottoprosentti 5,00%. Huomioithan, että yhtiöt päivittävät osinkoa aika-ajoin ja antavat siitä myös ennusteen tulevalle vuodelle. Osinkotuottoprosentin laskukaavasta johtuen osakkeen hinnan muutos vaikuttaa myös osinkotuottoprosenttiin.


Osinko maksetaan osakkeen omistajille yleensä keväällä. Osalla yhtiöistä osinkoa maksetaan myös useammin, esimerkiksi neljä kertaa vuodessa. Löydät tiedot yhtiön osingonmaksutavasta esimerkiksi yhtiön sijoittajasuhdesivuilta. 

Osakkeen arvonnousun avulla sekä edelleen sijoittamalla kertyneet osingot, pääset käsiksi korkoa korolle -ilmiöön.

Osake- ja rahastosijoittamisessa saat siis tuottoa myyntivoitoista ja/tai osinkotuotoista.

**Osakkeiden keskiarvoinen vuosittainen tuotto pörssissä on noin 7%. Se ei tarkoita, että sijoituksesi kasvaisi joka vuosi 7%. Huonoina vuosina teet luultavimmin tappiota ja hyvinä vuosina tuottosi mitä luultavimmin ylittää 7% keskiarvoisen tuoton. Siksi sijoittaminen pitkällä aikavälillä voi olla riskien kannalta järkevää, sillä kukaan ei voi tietää miten kurssi kehittyy esimerkiksi seuraavan kahden vuoden tai seitsemän vuoden aikana. Nämä aikahorisontit ovat liian lyhyitä sykliselle pörssille. Pidemmällä aikavälillä voimme kuitenkin laskea historialliseen kehitykseen verraten keskiarvoisen vuosittaisen tuoton pörssin indeksiä seuraaville osakerahastoille olevan noin 7%.