Miten sijoituksista syntyy tuottoa? 2.0

Korkoa korolle – kun raha tekee töitä puolestasi

Aloittelevalle sijoittajalle suurin kysymys lienee, miten sijoituksista syntyy tuottoa? Olemme aikaisemmassa blogipostauksessa käyneet läpi kaksi yksinkertaisempaa tuottomekanismia. Nyt keskitymme korkoa korolle -ilmiöön. Einstein nimesi Korkoa korolle -ilmiön maailman kahdeksanneksi ihmeeksi eikä syyttä, sillä tuo kyseinen ilmiö auttaa sinua saamaan tuottoa sijoittamallesi rahalle – evääkään liikuttamatta.

Korkoa korolle ilmiö perustuu sijoitetusta pääomasta kertyneen tuoton edelleen sijoittamiseen. Edelleen sijoitettu tuotto kasvattaa alkuperäistä pääomaasi. Kun pääomasi (€) kasvaa, myös siitä kertyvä tuotto (€) kasvaa. 

Korkoa korolle esimerkki:

Kuvitellaan, että olet sijoittanut 100 euron pääoman osakerahastoon ja sen tuotto viimeiseltä vuodelta on ollut 7%. Sijoitetun pääomasi tuotto olisi siis tällöin 7 euroa. Kun tuo 7 euroa edelleen sijoitetaan, on yhteenlaskettu sijoitettu pääomasi tällöin 107 euroa. 

Taas vuosi kuluu ja tarkastelet uudestaan sijoituksesi arvoa. Sijoitetun pääomasi tuotto olisi tällöin 7,49 euroa ja sijoitettu pääomasi kokonaisuudessaan 114,49 euroa. Olisit kerryttänyt vuodessa 0,49 euroa enemmän tuottoa pääomallesi edelliseen vuoteen nähden, vaikka et oikeastaan olisi tehnyt sen eteen yhtään mitään muuta, kuin antanut rahan tehdä töitä puolestasi. Osakkeissa uudelleensijoittaminen täytyy tehdä itse, mutta suurimmassa osassa rahastoista kertyneen tuoton uudelleensijoittaminen tapahtuu automaattisesti puolestasi.

  1. vuosi 100 € sijoituspääoma, tuottoa 7 €, joka edelleen sijoitetaan
  2. vuosi 107 € sijoituspääoma, tuottoa 7,49 €, joka edelleen sijoitetaan
  3. vuosi 114,49 € sijoituspääoma, tuottoa 8,01 €, joka edelleen sijoitetaan
  4. vuosi 122,50 € sijoituspääoma, tuottoa 8,57 €, joka edelleen sijoitetaan
  5. vuosi 131,07 € sijoituspääoma, tuottoa 9,17 €

Kuinka paljon esimerkki on tuottanut viidessä vuodessa ja mikä on korkoa korolle ilmiön euromääräinen vaikutus tuottoon?

Viidessä vuodessa olet kasvattanut sijoittamasi pääoman arvoa 40,24 eurolla, josta korkoa korolle -ilmiö on tuottanut 5,24 euroa!  Korkoa korolle ilmiö on tuonut noin 15% lisätuoton (5,24/35=14,97%).

Mitä, jos olisit edelleen sijoitetun tuoton lisäksi sijoittanut kuukausittain 50 euroa uutta pääomaa viiden vuoden ajan? 

Olisit tällöin sijoittanut viidessä vuodessa sijoituspääomaa yhteensä 3 100 euroa ja kerryttänyt tuottoa 642,29 euroa. Sijoitetun pääoman arvo olisi siis 3 742,29 euroa!

Mitä, jos olisit edelleen sijoitetun tuoton lisäksi sijoittanut kuukausittain 100 euroa uutta pääomaa viiden vuoden ajan? 

Olisit tällöin sijoittanut viidessä vuodessa sijoituspääomaa yhteensä 6 100 euroa ja kerryttänyt tuottoa 1 242,82 euroa. Sijoitetun pääoman arvo olisi siis 7 342,82 euroa!

Kuinka paljon voisin saada tuottoa?

Laske laskurin avulla, kuinka paljon korkoa korolle ilmiö voi tehdä sinun puolestasi työtä ja miten sijoituksista syntyy tuottoa!

Laskuri toimii sekä kertasijoitukselle, kuukausittaiselle sijoitukselle, että yhdistelmälle näistä.

On mielenkiintoista nähdä kuinka tuotto muuttuu, kun vaihtaa tuottoprosenttia tai muuttaa sijoitusaikaa.