Miten aloittaa ETF -sijoittaminen?

Helppo, edullinen ja vieläpä kustannustehokas sijoitustuote? Juuri niitä ETF:t (Exchange Traded Fund) ovat. 

Pörssilistattujen ­ETF-rahastojen suosio on kasvanut ­viime ­vuosina. Eikä ihme – ETF:t ovat oikeastaan paras mahdollinen tuote, mihin voit sijoittaa: se käyttäytyy kuin osake, mutta hajauttaa kuten rahasto.

ETF:t ovat kansainvälisiä rahastoja, mikä tarkoittaa että kuka tahansa, missä päin tahansa maailmaa voi sijoittaa niihin. Nimenomaan tämän vuoksi ETF:t ovat läpinäkyviä verrattuna esimerkiksi pankkien omiin rahastoihin: ne eivät sisällä piilokuluja. Ja koska ETF:t ovat pörssilistattuja, tiedät myös tasan tarkkaan mikä sijoitustesi arvo on milloinkin.

Miten sitten myös sinä voit hypätä ETF-sijoittajaksi ja saada parhaan hyödyn tästä loistavasta sijoitustuotteesta?

Maksimoi taloudellinen hyvinvointisi ja ota käyttöön ROI:n vinkit ja toimintamallit tämän 5 kohdan check-listan avulla!

1. Tunne numerosi

Jotta pääsisimme omaan talouteen käsiksi, ihan ensiksi meidän tulee tutustua oman talouden numeroihin. Paljonko rahaa tulee ja paljonko sitä käytetään – mitkä ovat siis tulosi ja menosi. Tutustuttuasi niihin saat nopeasti selville onko taloutesi yli- vai alijäämäinen.  Minimitavoite olisi saada talous vähintään siihen tilanteeseen, että jäät omillesi.

Tulojen ja menojen lisäksi on tärkeää tietää mihin rahaa kuluu kuukausi- ja vuositasolla. Kannattaa siis selvitä paljonko sinulla kuluu rahaa sekä välttämättömiin että muihin kuluihin.

Katso siis omat numerosi läpi. Numerot kannattaa myös kirjata ylös esimerkiksi exceliin tai vihkoon. Tämä helpottaa oman talouden hahmottamista ja seuraamista.

2. Konmarita kulusi

Siivoamisesta tuttu konmari metodi sopii myös talousajatteluun. Oman talouden konmarittaminen tarjoaa sinulle loistavan mahdollisuuden tarkastella omaa kuluttamistasi. Miten saat parhaimman hyödyn tai ilon irti sillä rahalla, mitä sinulla on käytettävissäsi? Mihin haluat rahojasi käyttää?

Keskity siis kotisi lisäksi myös taloudessa asioihin, jotka tuottavat sinulle iloa ja karsi kaikki turhat kulut pois. Huomaatko laskuja selatessasi kuukausiveloituksia, joita et käytä ja voisi lopettaa? Onko sinulla turhia tavaroita, jotka voisit myydä tai joiden ylläpito aiheuttaa turhia kustannuksia?

Konmarittamalla taloutesi löydät turhaa rahaa vieviä kohteita, jolloin sitä jää myös yli esimerkiksi sijoitettavaksi. Samalla myös varmistat, ettei sinun tarvitse luopua itsellesi tärkeistä ja iloa tuottavista asioista. Näin saat maksimoitua taloudellisen hyvinvointisi.

3. Kerrytä taloudellinen puskuri

Taloudellinen puskuri tuo lyhyen ajan taloudellista turvaa. Jos puskuri nimenä ei ole vielä tuttu, tarkoitetaan sillä pankkitilillä olevia säästöjä, jotka ovat tarkoitettu yllättäviä tilanteita varten. Puskuri on tärkeä osa tasapainoista taloutta.

Mille asioille puskuria kannattaa sitten pitää? Oikeastaan mitä tahansa varten: kodin rikkoontuvia laitteita, autoa, lemmikkiä, asuntoa yms. varten. On myös hyvä pitää mielessä, että pakolliset kulut on hoidettava joka kuukausi, myös jos joudut jäämään töistä pidemmäksi aikaa pois.

Puskurin koko riippuu paljon elämäntilanteestasi. Jo taloutesi koko ja esimerkiksi oma asunto nostavat puskurin kokoa. Hyvä perussääntö on kuitenkin pitää n. 3-6 kuukauden pakollisten kulujen verran rahaa tilillä. Mieti millainen summa toisi sinulle mielenrauhan?

Jos sinulla ei vielä ole puskuria, voit lähteä kerryttämään 1 000 € puskurin ROI:n säästöhaasteen avulla.

4. Löydä sinulle sopiva ETF

Kun pieni puskuri on kerrytetty, kannattaa säästämisen ohella miettiä sijoittamista. Miten omille rahoilleen saisi parempaa tuottoa?

ETF:t ovat hyvä vaihtoehto sijoittajalle, joka sietää riskiä, tavoittelee hyvää tuottoa ja arvostaa kustannustehokkuutta.

Pääset tutustumaan ROI:n ETF:iin täältä. Mitkä ETF:t kiinnostavat sinua? Kun olet löytänyt tarpeisiisi sopivan ETF:n, tutustu rahaston esittelyyn ja avaintietoesitteeseen. Ne kertovat, millaisesta tuotteesta on kyse ja mistä sen seuraama indeksi rakentuu.

5. Aloita ETF -sijoittaminen

Nyt sinulla on numerot ja talous hallussa, rahaa säästössä ja kiinnostava ETF valittu – on aika lähteä sijoittamaan!

  • Lataa sovellus ja luo oma ROI tili, joka toimii arvo-osuustilinäsi
  • Siirrä tilille rahaa sijoituksia varten: Voit tehdä kertasiirron tai jatkuvan kuukausittaisen siirron. Suosittelemme tekemään toistuvan sijoituksen, jolloin varmistat, ettei sijoittaminen unohdu ja taloutesi voi vaurastua
  • Tutustu tähän ohjelmaan ja syvenny tarkemmin ETF -sijoittamiseen
  • 1, 2, 3 – SIJOITA! Tee ensimmäinen sijoituksesi ROI:lla

Nyt sinusta on kuoriutunut ETF -sijoittaja! Onneksi olkoon! ??