Milloin luottokortin käyttäminen on järkevää?

Kesä on hyvässä vauhdissa ja useita rajoituksia on löysennetty ja myös matkustaminen alkaa aukeamaan pikkuhiljaa. Monilla kesälomat ovat päällä tai lähestyvät hyvää vauhtia. Nyt tekee mieli nauttia kunnolla aurinkoisista päivistä ja ansaitusta lomasta! Kesälomalla saattaakin syntyä helpommin houkutus vinguttaa luottokorttia elääkseen ikimuistoista kesää pitkältä tuntuneen koronavuoden jälkeen. Ennen kuin luottokorttia ryhtyy käyttämään, on hyvä tietää milloin ja missä tilanteissa sen käyttäminen on järkevää. 

Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon luottokortin käytöstä? Kenelle se sopii ja kenelle ei? Kirjoituksen lopusta löydät ROI:n oman check listin, josta voit tarkistaa hyödytkö sinä luottokortista.

Hyödynnä luottokorttia matkustaessa

Etenkin matkustellessa luottokortin käyttö kannattaa. Lentoliput ovat järkevää maksaa luottokortilla ja usein myös ulkomaisissa hotelleissa vaaditaan luottokorttia varauksen yhteydessä.

Luottokortilla maksaessasi turvaat selustasi siltä varalta, että yritys jolta lennot olet ostanut ajautuukin konkurssiin ennen matkaa tai tapahtuu jotain muuta yllättävää, joka aiheuttaa matkan peruuntumisen. Tästä hyvänä esimerkkinä korona, jonka vuoksi lähes kaikki matkat peruutettiin vuonna 2020. 

Kun olet ostanut lennot luottokortilla, peruutuksen sattuessa lentolippujen hinta palautuu sinulle nopeasti takaisin. Jos maksoit lennot omalta pankkitililtäsi, on varauduttava siihen, että rahojen takaisinmaksussa kestää kauan tai et välttämättä saa rahojasi ollenkaan takaisin.

Tiesitkö, että moneen luottokorttiin saattaa kuulua myös matkavakuutus, jos maksat matkan luottokortilla? Osa korteista kattaa laajasti matkalla sattuneet onnettomuudet, matkan peruuntumiset ja kadonneet matkatavarat kun taas osassa korteista on tiukemmat ehdot. 

Kannattaa siis tarkistaa, kuuluuko omaan luottokorttiin matkavakuutus. Parhaimmillaan sinun ei tarvitse hankkia erillistä lisävakuutusta ja säästätkin rahaa.

Luottokortti voi olla parempi vaihtoehto kuin osamaksu

Jos suunnitelmissasi on ostaa jokin kalliimpi tuote, kuten 1 000 euroa maksava televisio ja haluat maksaa sen osissa, voi luottokortin käyttö olla kannattavampaa kuin tuotteen ostaminen osamaksulla. Usein luotonmyöntäjillä on paljon luottokortteja kovempi korko – 10% tai enemmänkin – ja luottokortit ovat tällöin parempi valinta.

Tällaisissa tilanteissa voi olla järkevää maksaa television hinnasta heti puolet pois ja maksaa loput 500€ luottokortilta. Tällöin korko syntyy vain tuosta 500 eurosta eikä koko tuhannen euron kokonaissummasta. Jos maksaa koko luoton pois ennen luottokortin eräpäivää, niin siitä ei synny edes korkokuluja. Jos et heti pysty maksamaan koko summaa pois, niin 500 euron luotolle 6 % korolla syntyy 2,5 euron korkomaksu kuukaudessa ja vuodessa 30 euroa. 

Luottokortti on myös kätevä apu tilanteissa, joissa hyvä tarjous tulee eteen. Kuvitellaan tilanne, jossa vain muutama päivä ennen palkkapäivää löydät 300 euron tuotteen,  joka on puoleen hintaan ja jota oikeasti tarvitset. Tuote on viimeinen kappale. Sinulle on tulossa palkka mutta vasta parin päivän päästä ja tiedät, että saat silloin maksettua käyttämäsi luoton pois. Tällöin omistaessasi luottokortin pystyt ostamaan tuotteen ja hyödyntämään tarjouksen. Maksaessasi heti palkkapäivänä luoton pois, sinulle ei synny ylimääräisiä korkokuluja. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että monessa luottokortissa on 2-5 euron laskutuslisä, mikä nostaa takaisinmaksun kokonaissummaa. Mitä kauemmin pitää luottoa, sitä enemmän joutuu maksamaan kuluja. Esimerkiksi, jos kuukausittain käyttää luottokorttia, niin 5 euron laskutuslisä maksaa vuodessa 60 euroa. 

Apua yllättävissä tilanteissa

Ennen suuria hankintoja on aina hyvä säästää, jotta ymmärtää paljon työtä jonkin asian hankkiminen vaatii. Samalla ehtii myös punnita tarvitseeko tuotetta oikeasti.

Välillä kuitenkin vastaan tulee yllättäviä tilanteita. Auto voi hajota tai jokin kodinkone rikkoontua. Jos sinulla ei vielä ole puskuria eli rahaa säästössä yllättäviä tilanteita varten, luottokortin olemassaolo on pelastus. Jos taas rahaa on säästössä, voi tietenkin käyttää näitä säästöjä mutta aina sitä ei välttämättä kannata tehdä. Itselleen on usein vaikeampi maksaa takaisin kuin ulkopuoliselle, joka lähettää laskun.

Luotolla maksaessa on oltava takaisinmaksusuunnitelma

Aina kun käytät luottokorttia, sinun tulee olla varma siitä miten ja milloin maksat luoton takaisin. Jotkut miljonäärit saattavat maksaa kaiken elämisensä luottokortilla. Miksi? He tietävät, että pystyvät maksamaan käyttämänsä rahat heti takaisin, vaikka luotot olisivatkin tapissa. 

Varmistathan siis, että sinulla on säästössä sellainen summa, että saisit heti maksettua luottosi pois. Näin jos mitä tahansa tapahtuu, esimerkiksi sinut lomautetaan tai jäät työttömäksi, saat maksettua summan samantien eikä se aiheuta sinulle myöhemmin vaikeuksia.

ROI Check List

LUOTTOKORTTI EI SOVI SINULLE

  • Ostat usein tuotteita laskulle, unohdat ne ja saat maksumuistutuksia
  • Maksat jatkuvasti korkoa luotostasi
  • Rahankäyttösi ei ole hallinnassa
  • Shoppailet mielitekoja

LUOTTOKORTTI SOPII SINULLE

  • Pidät hyvää huolta taloudestasi
  • Tykkäät matkustella
  • Sinulla on säästössä rahaa yllättäviä tilanteita varten
  • Ymmärrät, että luottokortilla ostettu pitää maksaa takaisin
  • Tiedät milloin pystyt maksamaan luoton takaisin
  • Pystyt ostamaan ilman luottoa mutta sinulla on vain jokin syy miksi et saa ostettua nyt

Hyvä taloudenhoito on luottokortin käytön kannalta A ja O. Toiset käyttävät luottokorttia paljon ja toiset eivät edes hanki sitä, koska eivät halua elää velaksi.

Jos ihmisellä on taipumusta siihen, ettei osaa hoitaa omaa talouttaan, on oikeastaan aivan sama mistä muodosta on kyse – luottokortista tai osamaksusta. Usein vika ei ole muodossa vaan pieleen mennään pikemminkin taloudenhoidossa.

Jos tuntuu siltä ettei oman talouden asiat ole hallussa tai et uskalla hyödyntää luottokortin ominaisuuksia ilman pelkoa siitä että talous alkaa rakoilla, kannattaa kartuttaa taloustaitoja ja opetella yksinkertaisia keinoja, joilla teet säästämisestä helppoa ja kuluttamisesta vähän vaikeampaa. 

Hyppää mukaan ROI:n Oman talouden valmennukseen, jossa yhdessä ROI:n talousvalmentajan Nina Nordlundin kanssa otetaan oma talous haltuun! Lue lisää valmennuksesta täältä ja ilmoittaudu mukaan!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on OTV-Banner-2-1024x256.png