Laura

Tarinat

Tarkoituksen löytäminen teki minusta säästäjän

Laura 39v. rakastaa shoppailua mutta joinain aikoina hän ymmärsi paikkaavansa sillä sisällään olevaa tyhjiötä. Itsetutkiskelun avulla Laura ymmärsi mitä elämältään haluaa ja millaisia muutoksia se vaati. Useiden tilien avaamisen avulla hän alkoi saamaan kokonaisvaltaisen käsityksen omasta taloudestaan. Shoppailu tapahtuu nykyään budjetin rajoissa ja rahaa säästetään pitkäaikaisia unelmia varten – se on nykyään tärkeämpää kuin hetkellinen mielihyvä.

Kuka: Laura 39v. Helsinki

Arki: Opiskelen musiikkia ja olen töissä kaupan alalla. Perhe ja ystävät ovat tärkeä osa elämää ja vietän vapaa-aikaani paljon heidän kanssaan. Viime aikoina olen ottanut tanssitunteja ja käyttänyt aikaani opiskeluun.

Harrastukset: Olen laulajana keikkailevassa coverbändissä. Musiikki on suuri intohimoni ja rakastan esiintymistä. Viimeisen parin vuoden aikana myös talous ja sijoitusasiat ovat nousseet pikkuhiljaa jonkinlaiseksi harrastukseksi.

Oletko aloittanut sijoittamisen? Aloitin keväällä sijoittamisen ostamalla kultaa. Tarkoitus on siirtyä seuraavaksi sijoittamaan rahastoihin ja pitkäaikaisena haaveena on olla joskus asuntosijoittaja.

Miten aloitit säästämisen?

Olen ollut kova tyttö tuhlaamaan, mutta olen aina kompensoinut sitä tekemällä kovasti töitä. Pidän shoppailusta ja rakastan antaa lahjoja läheisilleni. Se on sellainen asia, josta saan niin paljon iloa itselleni, etten halua luopua siitä.

Aloitin säästämisen vuosi sitten. Myin omaisuuttani ja sain niistä ansaitsemilla rahoilla kerrytettyä itselleni puskurin. Aloin kuitenkin vähän jännittää tilannetta, sillä vaikka puskuria oli mukavasti, ei sitä ollut kuitenkaan tuhlattavaksi. Tämän vuoksi päätin ottaa henkilökohtaisen talouden valmentajan avukseni, jolla varmistin, että tilanne pysyy hallinnassa.

Puskurin hankkimisen jälkeen aloin säästämään säännöllisesti ja otin useita tapoja käyttöön: Hyödynsin mikrosäästämistä, aloin säästämään kuukausittain saman summan rahaa ja siirsin keskittämisestä saamani ostobonukset suoraan säästöön Tämän kaiken lisäksi laitoin myös kaksi kertaa vähän isomman summan kerralla säästöön. Nyt vajaassa 5 kuukaudessa säästöön on kertynyt mukava summa rahaa ja yllätyin kuinka nopeasti se oikeastaan kävi.

Minkä olet kokenut tärkeimpänä asiana säästämisen aloittamisessa?

Tärkeintä mielestäni säästämisen aloittamisessa on tunnistaa omat menot ja kulut ja laittaa budjetti kuntoon. Ennen minulla oli haasteita hahmottaa paljonko mihinkin käytin rahaa. Tämän vuoksi päätin avata itselleni useamman tilin: avasin omat tilinsä esimerkiksi ruoalle, bensakuluille, puskurille, opiskeluun, sijoituksiin, shoppailuun ja tuleville laskuille.

Mietin jokaiselle kululle tietyn prosenttiosuuden eli paljonko haluan niihin käyttää rahaa. Heti palkkapäivänä maksan ensin kaikki pakolliset kulut ja sen jälkeen siirrän jäljelle jääneet rahat prosenttiosuuksien mukaan omille tileilleen. Kortit minulla on vain kolmelle tilille ja lasken sitten kokonaislaskusta paljonko olen mihinkin käyttänyt rahaa ja siirrän rahat oikeille tileille. Tämä on vähän aikaa vievää, mutta itselleni mieleistä ja helppoa hommaa ja olen kokenut sen todella hyödylliseksi. Yhteensä minulla taitaa olla kymmenisen tiliä ja koen, että niiden avulla pysyn paljon paremmin perillä siitä, paljonko minulla on käytettävissä rahaa ja mihin kaikkeen sitä tulee käytettyä.

Aluksi hankaluuksia tuotti perusmenojen karsiminen ja oikeiden osuuksien löytäminen kullekin tilille: shoppailu paukkui yli ja jouduin nostamaan rahaa takaisin muilta tileiltä. Tämä vaatii vähän harjoittelua ja omien käytösmallien muuttamista, mutta nyt koen, että olen löytänyt tasapainon. Kaikki muutokset eivät tosiaan tapahdu hetkessä ja siksi on tärkeää olla kärsivällinen ja myös armollinen itselleen.

Nykyään olen tavan mukaan säästäjä. Minulla ei ole tiettyä kohdetta, jota varten teen sitä. Säästän yleisesti pahan päivän varalle, tekemisiin ja isompia hankintoja varten. Sekä palkka- että kulutustasoni vaihtelee kuukausittain, minkä takia siirrän erikseen palkkapäivänä sille kuulle sopivan summan. On hyvä ja turvallisempi olo, kun raha on tilillä eikä kiinni tavaroissa.

Minusta on ihanaa tietää, että voin tehdä erilaisia asioita, esim. kun ystävä ehdottaa reissua, niin voin ex tempore lähteä mukaan. Kun raha on valmiina voi hyvissä ajoin ostaa lennot ja majoitukset, jolloin ne ovat monesti edullisemmat.

Mitä haluat sijoittamalla saavuttaa?

Yhtäkkiä huomasin, että talousmaailma kiehtoo minua. Olen nyt viimeisen kahden vuoden ajan pedannut matkaani sijoittajana. Olen ottanut henkilökohtaista talousvalmennusta, kuunnellut erilaisia rahaan liittyviä podcasteja ja äänikirjoja, osallistunut erilaisiin webinaareihin sekä käynyt sijoittamiseen liittyviä kursseja. Viimeisimmän Näin aloitat sijoittamisen -ohjelman jälkeen varmistuin siitä, että olen tehnyt hommani oikein ja rohkaistuin tekemään ensimmäisen sijoitukseni. Tästä olisi sitten tarkoitus jatkaa rahastosijoittamisen parissa ja yksi pitkäaikaisista haaveistani on ryhtyä asuntosijoittajaksi.

Miten olet huomannut oman ajatusmaailmasi vaikuttaneet taloudelliseen hyvinvointiisi?

Olen tunnistanut elämässäni tiettyjä aikakausia, jolloin olen shoppailemalla paikannut jotain tiettyä tunnetta. Olen siis ollut ihan selvästi tunneostaja. Huomasin tämän, kun minulla oli pidempi tauko musiikista ja tällöin tuli shoppailtua normaalia enemmän. Pysähdyin miettimään mitä tunnetta ostamisella oikein paikkaan?

Tajusin alitajuntaisesti paikkaavani tyhjyydentunnetta siitä, etten tehnyt sitä mitä rakastin kaikkein eniten: musiikkia. Tämän jälkeen päätin lähteä opiskelemaan musiikkia ja aloin panostamaan siinä kehittymiseen myös rahallisesta. Nyt minulla on varmuus siitä, että rahankäyttöni pysyy hallinnassa, koska olen menossa sellaista kohti mitä oikeasti sydämmessäni haluan. Minulla ei ole enää tyhjiötä, mitä täyttää ylenpalttisella shoppailulla. Kun tekee juuri sitä mitä haluaa tehä, motivaatio on vahva ja focus pysyy.
Alitajunnan ja uskomusten työstäminen on ollut iso apu ja henkiset hidasteet ovat vähentyneet mitä pidemmällä olen oman talouteni hallinan kanssa edennyt. Jo viimeisen vuoden aikana olen mennyt hurjasti eteenpäin ja oman taloudellisen kyvykkyyden löytäminen on vaikuttanut minäkuvaan paljon.

Säästämistä aloittaessani koin pelkoa esimerkiksi siitä kehtaanko avata niin monta tiliä, vaikka minulla ei ollut suurta pääomaa. Tajusin kuitenkin myöhemmin, että itse teen itselleni esteitä ja ei kukaan katso minua pankissa oudosti – päinvastoin. Nuo ajatukset ovat usein vain oman pään sisällä ja kun niistä pääsee eroon, huomaakin että voi ja pystyy tehdä mitä vaan.

Lauran parhaat säästö- ja sijoitusvinkit:

  • Avaa oma tili sellaisille laskuille, jotka täytyy maksaa muutaman kerran vuodessa kuten esimerkiksi ajoneuvovero ja vakuutuslaskut. Laske summat yhteen ja jaa 12:sta kuukaudella. Siirrä joka kuukausi tämän verran tulevien laskujen tilille. Näin suuret laskut eivät pääse yllättämään ja sinulla on aina rahaa maksaa ne. Tämä oli paras oivallukseni.
  • Hanki erillinen tili ja pankkikortti shoppailulle ja muuhun huvitteluun. Näin pystyt hahmottamaan paremmin paljonko rahaa kuluu niihin.
  • Tee suunnitelma sijoittamiselle: Näin se ei jää vain ajatuksen tasolle.
  • Jos olet kova shoppailemaan, aloita mikrosäästäminen. Tällöin säästät jokaisesta tekemästäsi ostoksesta ja säästöjä kertyy huomaamattasi.Näi