Kulutusindeksi kertoo tulojen ja menojen suhteen

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen* mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista säästää arjessa, mikä on mahtavaa! 50% heistä sijoittavat rahat vieläpä arvopapereihin, kuten rahastoihin ja osakkeisiin. Tutkimuksen myötä selvisi myös, että suurin syy sille, että osalla suomalaisista ei kerry säästöjä on yksinkertaisesti rahan puute. Onko tunne tuttu? Tekemämme kulutusindeksi kertoo suuntaa antavasti tulojen ja menojen suhteen ja voi tarjota apua tilanteeseesi.

Kulutusindeksi alla kertoo sinulle suuntaa antavasti, mikä olisi hyvä kulutuksen ja tulojen suhde. Jos esimerkiksi nettotulosi kuukaudessa ovat 3000 €, tämän ohjenuoran mukaan kulutustason tulisi tällöin olla 2400-2850€/kk. Mallin mukaisella kulutuksella säästöjä kertyisi vuosittain 1800-7200€.

*Vuonna 2015 tehtyyn kuluttajatutkimukseen vastasi 1000 18-70 vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy.

Kuva sisältää graafin, jossa kuvataan kuukausitulojen ja -menojen suhdetta. Graafi on väreillä mallinnettu. Jos kulusi ovat 80-95% tuloistasi, olet graafin valkoisella alueella.

Taloutesi on ylijäämäinen, mikäli tienaat kuukaudessa enemmän kuin kulutat. Vastaavasti taloutesi on alijäämäinen, jos kuukausikulutuksesi ylittää kuukausittaiset tulosi. Ylijäämää voi kerryttää kahdella tavalla: tuloja kasvattamalla tai menoja karsimalla.

Kerrytä säästöjä tuloja kasvattamalla

Milloin viimeksi olet pyytänyt palkan korotusta tai edes miettinyt sitä? Ylijäämää on helpoin kasvattaa palkankorotuksella, sillä se ei vaadi sinulta arjen käytöksen muutosta. Pohdi, miltä kulutuksesi näyttäisi, jos saisit esimerkiksi 150 € nettona enemmän kuukaudessa palkkaa ja siirtäisit tuon summan suoraan kuukausittain säästöön? Vuosittain 150€ nettopalkankorotuksella tienaisit 1800 € enemmän.

Kasvata pesämunaa kuluja karsimalla 

Toinen vaihtoehto kerryttää säästöjä on karsia kulutustasi. Palkan korotus ja kulutuksen tietoinen seuranta eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, joten voit tavoitella molempia!

Kulujen karsiminen alkaa yleensä omien menojen läpikäynnillä. Alun innostuksen vuoksi karsiminen voi helposti “lähteä käsistä”, jolloin paperilla kivalta näyttänyt säästötavoite osoittautuukin aika ikäväksi tosielämässä. 

Kun alamme kategorisoimaan kulueriä ja muuttamaan kulutuskäyttäytymistämme siten, että osa arjessa totutuista kuluista eivät enää säästöjen kerryttämisen takia ole sallittuja huomaamme nopeasti, että kaipaamme juuri niitä asioita eniten! Tilannetta voi verrata vaikkapa karkkilakkoon. Karkin syönnin kieltäminen voi aiheuttaa vielä aiempaa pahempia karkkihampaan kolotuksia.

Ajattele mieluummin, että ”Voin saada tämän, mutta valitsen, etten osta sitä”. Tottakai sinä voit edelleen tehdä vapaasti päätöksiä omasta kulutuksestasi, mutta ehdottomuuden poistaminen omista ajatuksista saattaa muuttaa lähestymistäsi säästämiseen positiivisemmaksi.

Salli arjen merkitykselliset hetket itsellesi

Miten kuluseurannasta sitten saa mielekkäämpää? Sinun ei pitäisi joutua tuntemaan syyllisyyden tunnetta tai kokea tarvetta ylianalysoida kulutustasi. Tarkkaile omia tunteitasi ja anna positiivisten tunteiden ohjata säästämiskäyttäytymistäsi.

Jos jokin asia elämässä tuntuu hyvälle, pidä siitä kiinni. Säästämisen vuoksi ei kaikkia kuluja tarvitse karttaa tai mitata rahassa. Voit elää säästäväisesti ja silti nauttia asioista, kuten ystävien kanssa vietetyistä kahvilahetkistä.

Maltti on valttia 

Avain taloudellisesti hyvinvoivaan elämäntapaan on maltillisuus. Käytä rahaa järkevästi ja arjen pienistä positiivista energiaa tuovista hetkistä nauttien. Syvennä samaan aikaan omia talouden hallintataitoja ja sinulla on kaikki tarvittavat työkalut, joiden avulla löydät onnellisen, terveellisen ja ylläpidettävän elämäntavan.

Joskus on myös paikallaan muistuttaa itseään, että taloudellisesti terve ja onnellinen ei aina tarkoita sitä, miltä näytät tai miten muut näkevät sinut. Se on, mitä itse tunnet sisimmässäsi.

Kulutusindeksi kertoo sinulle suuntaa antavasti tulojen ja menojen suhteen

Tiedätkö jo oman kulutuksesi? Kulutusindeksi kertoo sinulle omien tulojen ja menojen suhteen!