Jasmin Hamidin sijoitustarina


Jasmin Hamidin sijoitustarina alkoi paljon ennen kuin hän teki ensimmäisen sijoituksensa. Hän suunniteli sijoittamista vuosia, koska säästöjen menettäminen pelotti valtavasti. Sijoituskirja antoi hänelle rohkeuden aloittaa.

Tarrat motivoi säästämään

Säästämisen mallin olen onnekseni oppinut jo lapsena. Isossa roolissa ovat olleet vanhempani, jotka ovat puhuneet rahasta osana arkea. Meille lapsille kerrottiin esimerkiksi lamasta kaunistelematta. Laman aikanaan aiheuttama epävarmuus onkin varmasti ollut yksi konkreettisimmista säästämään kannustaneista tekijöistä.

Tärkeässä roolissa oli myös Kansallisosakepankin (KOP) nuorille tarkoitettu Jeans Club -kerho. Siihen kuului vaikka mitä ihanaa oheismateriaalia säästölippaista pankin omiin sarjakuvalehtiin. Loistavin oivallus oli vihko, johon kerättiin pankin logolla varustettuja tarroja. Jokaisesta talletetusta kymmenestä markasta sai tarran ja kun aukeama oli täynnä orava-tarroja, sai konttorissa käydä valistemassa mieleisensä julisteen. Jäin koukkuun säästämiseen saman tien – olihan minun kerättävä ne kaikki ihanat julisteet!

KOP-pankin säästövihkoon sai kerätä tarroja

Sijoittamisen en oppinut kotona

Sijoittamisen aloitin lähempänä kolmeakymppiä luettuani kirjan ”Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten ) tulisi tietää sijoittamisesta”. Vasta kirjan myötä aloin ensimmäistä kertaa miettiä varallisuuden merkitystä ja mahdollisten perhevapaiden vaikutusta eläkkeeseen. Teoksessa ollut korkoa korolle –kaavio teki niin suuren vaikutuksen, että halusin ehdottomasti päästä hyötymään tästä ihmeestä.

Sijoittamisen ehdin suunnitella vuosia, mutta säästöjen menettäminen pelotti valtavasti. Tuttuakin tutumman Nokian osake oli kuitenkin laskenut 60 eurosta neljän euron tuntumaan, joten uskaltauduin aloittamaan ”kun näin hyvä osake on alennusmyynnissä”. Onneksi myöhemmin olen oppinut, että osakkeen yksikköhinta ei kerro mitään todellisesta hinnasta. Myöhemmin olen oppinut myös hahmottamaan erilaisia riskitasoja enkä enää pelkää menettäväni sijoituksiani.

Tein sijoittamisessa paljon tyypillisiä aloittelijan virheitä

Alkuun tein paljon tyypillisiä aloittelijan virheitä ja saatoin myydä jotain osaketta paniikissa pois, kun kurssi vähän laski. Alkuun olin myös aivan valtavan innostunut sijoittamisesta ja käytin päivittäin tunteja salkun tuijottamiseen sekä anlayysien, blogien ja keskustelupalstojen lukuun. Nykyään olen laiskempi enkä salkkuakaan jaksa joka kuukausi vilkuilla.

Mihin minä sijoitan?

Sijoitussalkkuni kuuluu sijoitusasunto sekä pörssiosakkeita. Jo vuosia olen suunnitellut siirtyväni rahastoihin, sillä se voi olla passiivisempaa ja kustannustehokkaampaa kuin osakepoiminta. Siitä huolimatta, olen edelleen koukussa osakkeisiin. Tuntuu tärkeältä valita itse, mitkä yhtiöt ovat arvojeni ja rahojeni arvoisia.

Jasmin Hamid tenttipenkissä

Kuka olet?

Jasmin Hamid, näyttelijä, kaupunginvaltuutettu ja sijoitusbloggaaja.

Kuinka kauan olet sijoittanut?

Reilut 6 vuotta.

Kuinka kauan meni siitä, että aloit ajattelemaan sijoittamista siihen, että teit ensimmäisen sijoituksen?

Vuosia!

Mitä haluaa sijoittamisella saavuttaa nyt?

Taloudellista mielenrauhaa. Puskuri vähentää stressiä ja tekee elämästä leppoisampaa.

Mitä halusit sijoittamisella saavuttaa silloin kuin aloitit?

Minulla oli silloinkin sama tavoite. En haaveile varhaisesta eläköitymisestä vaan haluan turvalisuuden tunnetta. 

Mikä oli vaikeinta aloittamisessa? 

Riskin sietäminen. Pelotti että juuri ne firmat, joiden osaketta ostan, menevät konkkaan seuraavana yönä. 

Mikä tuntui jälkikäteen pohtia aloittamisen ”vaikeutta” tuntuiko jokin helpommalta kuin osasit olettaa?

Nykyään hahmotan että riskejäkin on monelaisia ja esimerkiksi salkun hajauttaminen tuo turvaa. En pelkää säästöjeni menettämistä.  

Mikä sijoittamisessa haastaa sinua nyt?

Ajanpuute. Olen hoitovapaalla eiskoiseni kanssa ja talousmaailman aktiivinen seuraaminen on haastavaa. 

Mikä viimeisin sijoituksesi?

Lisäsin Cityconia.

Mitä sijoitustuotteita seuraat?

Helsingin ja New Yorkin pörssejä.

Jasminin ohjelma: Taloudellinen hyvinvointi

ROI sovelluksesta löydät Jasmin Hamidin ja monien muiden omaa taloutta kehittäviä ohjelmia. Lataa sovellus tästä!