Iina

Tarinat

Raha tilillä tuo turvaa toisin kuin raha kiinni tavaroissa

Iina 21 v Kuopiosta on iloinen pohtijatyyppi. Hän ei suin päin lähde uusiin asioihin mukaan, vaan mielellään tutustuu ja opiskelee rauhassa. Hän ei ole vielä sijoittanut, mutta kokee olevansa nyt valmis aloittamaan. Hän on opiskellut sijoittamista ja jutellut hyvän ystävänsä kanssa asiasta. Ystävällä on jo sijoituskokemusta.

 

Kuka: Iina 21v. Kuopio

Arki: Työ kaupan alalla, ystävät, poikaystävä ja perhe täyttävät arkeani tällä hetkellä.

Harrastukset: Käyn säännöllisesti tanssitunneilla ja kun ehdin piipahdan mielelläni myös salilla. 

Oletko sijoittanut? En ole vielä sijoittanut, mutta olen päättänyt aloittaa tämän vuoden aikana.

 

Mitä taloudellinen hyvinvointi sinulle merkitsee?

Taloudellinen hyvinvointi on sitä, että kuluttaa vähemmän kuin tienaa; osa palkasta pitäisi aina jäädä säästöön. Pidän mielelläni taloudellista puskuria pahan päivän varalle. Haluan pystyä helposti maksamaan yhden kuukauden vuokran tai ostamaan uuden pesukoneen tarvitessani. 

Heräteostoksia välttelen, ja vertailen mielelläni hintoja. Erityisesti suurissa ja kalliimmissa hankinnoissa vertailu kannattaa, sillä niissä tilanteissa voi säästää isojakin summia. 

Minkälainen säästäjä olet? 

Siirsin säästöön rahaa ensimmäisen kerran toukokuussa 2018 sillä aloitin kirjoitusten jälkeen käymään töissä. Asuin vielä vanhemmillani ja siksi sain säästettyä paljon palkastani. Säästäminen omista rahoista tuntui tosi hyvältä. Säästämistä minua silloin motivoi muuttaminen omaan kotiin. Tiesin, että niillä rahoilla pystyisin toteuttamaan sen. 

Nykyään olen tavan mukaan säästäjä. Minulla ei ole tiettyä kohdetta, jota varten teen sitä. Säästän yleisesti pahan päivän varalle, tekemisiin ja isompia hankintoja varten. Sekä palkka- että kulutustasoni vaihtelee kuukausittain, minkä takia siirrän erikseen palkkapäivänä sille kuulle sopivan summan. On hyvä ja turvallisempi olo, kun raha on tilillä eikä kiinni tavaroissa. 

Minusta on ihanaa tietää, että voin tehdä erilaisia asioita, esim. kun ystävä ehdottaa reissua, niin voin ex tempore lähteä mukaan. Kun raha on valmiina voi hyvissä ajoin ostaa lennot ja majoitukset, jolloin ne ovat monesti edullisemmat. 

Miksi sijoittaminen on alkanut kiinnostamaan? 

Haluaisin sijoittaa pitkäjänteisesti. Minulla on ajatus, että noin 40 vuoden jälkeen pääsisin nauttimaan sijoituksillani ansaitusta rahasta. Tämä ajatus on mukava. Haluan myös sijoittaa, koska haluan oppia siitä enemmän. 
 
Toisaalta pelkään, että teen jotain väärin ja menetän rahojani. Aloittaminen tuntuu todella vaikealta, kun pitäisi nostaa kissa pöydälle. Olen muutenkin hidas aloittamaan uusia asioita. En ole vielä sijoittamisessakaan edennyt, vaikka sitä olen jo hetken opiskellut ja pohtinut. Kävin Näin aloitat sijoittamisen -ohjelman. Sieltä sain ymmärrystä, että sijoittamisen voi aloittaa myös pienillä summilla. Se rohkaisi. 
 
Aion tänä vuonna sijoittaa. Ystäväni kanssa olen keskustellut, että nyt voisi olla hyvä hetki siihen. Toisaalta tavoitteena on pitkäaikainen sijoittaminen, joten ajoituksella ei ole niin suurta merkitystä. Aion aloittaa rahastoilla, se tuntuu helpommalta etenkin aloittelijalle.. 
 

Iinan parhaat säästö- ja sijoitusvinkit:

  • Vertaile hintoja, älä tee heräteostoksia vaan harkitse erityisesti kalliimpien hankintojen kohdalla tuotteen / palvelun tarpeellisuutta.
  • Löydä itsellesi ystävä, joka on sijoittanut. Voit häneltä saada rohkeutta, tukea ja vinkkejä, erityisesti kun markkinat heiluvat.