I feel you, money!


Raha, jos jokin saa meissä aikaan ahdistusta, helpotusta, itsevarmuutta, iloa ja surua

Tunteet vaikuttavat meidän käytökseen ja saattavat ohjata meitä päätöksenteossa ilman, että edes tiedostamme asiaa.

Listasimme sinulle rahatunteiden hallintaan liittyviä vinkkejä, joita voit kokeilla jo tänään.

Keskity ajattelemaan positiivisesti

Lähtötilanteesi säästämiseen tai sijoittamiseen on luultavimmin erilainen kuin esimerkiksi ystävilläsi, joten yritä olla vertailematta tilannettasi muihin. Voit aloittaa vain siitä hetkestä ja tilanteesta, jossa juuri nyt olet. Tunnistamalla oman tilanteesi voit rakentaa itsellesi lyhyen aikavälin saavutettavia tavoitteita. 

Kun yritämme murtaa totuttuja tapojamme, ajattelullamme voi olla suuri merkitys onnistumiselle. Monelle se voi tarkoittaa yksinkertaisesti armollisuutta itseä ja omalla taloudelle juuri nyt sopivaa säästösummaa kohtaan. Vaikka säästäisit vain muutaman euron, se on enemmän kuin ei mitään. 

Jos raha herättää sinussa negatiivisia tunteita, pohdi miksi näin on ja miten pääsisit asiassa eteenpäin. Omien negatiivisten ajatusten hylkääminen voi auttaa sinua edistämään henkistä ja taloudellista hyvinvointia. Kun ajattelet positiivisesti, voit luultavimmin paremmin.

Tee asioita, joista nautit

Tämä kuulostaa itsestäänselvyydeltä. Usein säästämiseen liittyy negatiivisia tunteita, kuten velvollisuuden tunnetta säästää kaikesta ”vähän”, myös asioista, joista nautit. Silloin säästäminen voi viedä arjen pienet ilot mennessään. Ylenpalttinen kituuttaminen tekee tavoitteiden saavuttamisesta haastavampaa, sillä pian huomaat, ettei sinulla olekaan säästämistä kohtaan enää motivaatiota. 

Aseta saavutettavia tavoitteita

Tavoitteet ovat tärkeitä säästämisessä ja sijoittamisessa. Voi olla vaikeaa saavuttaa tavoitetta, joka on asetettu liian kunnianhimoiselle tasolle, joten kokeile miltä tuntuu aloittaa kevyemmin. 

Tarkastele tuntemuksiasi ja harrasta tietoista kuluttamista

Rahaan liittyvät asiat tai ajatukset, kuten lainan takaisinmaksu, pätkätyö tai vaikkapa huoli tulevaisuuden rahatilanteesta voivat saada aikaan epävarmuuden tunnetta ja stressiä. Raha herättää meissä monenlaisia tunteita.

Tunnet olosi paremmaksi, kun tunnistat pienet muutokset arjessasi, joiden avulla voit tehdä terveempiä taloudellisia valintoja ja käyttää rahaa järkevämmin. Tarkastele, miltä rahankäyttö tuntuu. Tunteiden tunnistaminen helpottaa sinua valitsemaan ne kulutuskohteet, joista säästäminen on helpointa.   

Ole armollinen itsellesi

Me emme usko järisyttäviin muutoksiin, joilla saat nopeasti suuria säästösummia aikaiseksi. Mielestämme pitkällä aikavälillä paras tapa saavuttaa omat säästö- ja sijoitustavoitteet on tehdä pieniä muutoksia arkeen. Kun saavutat tavoitteita, koet ylittäväsi itsesi. Tunne motivoi sinua jatkamaan ja lopulta saavuttamaan suuremman säästö- ja/tai sijoitustavoitteen!