Usein Kysytyt Kysymykset

Sijoittaminen

Yleistä

Sijoittamalla laitat rahan tekemään töitä puolestasi. Rahan lepuuttaminen pankkitilillä ei lisää sen arvoa ja pitkällä aikavälillä inflaatio jopa syö sitä. Inflaatio tarkoittaa sitä, että saat tulevaisuudessa ostettua samalla rahamäärällä vähemmän kuin ennen. Kun sijoitat rahasi, ne voivat kasvaa ja tuottaa sinulle lisää rahaa. Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä enemmän voit hyötyä sen tuomista hyödyistä. Sijoittamiseen liittyy kuitenkin aina myös rahan menettämisen riski ja sijoitustuotteiden historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tutustu blogimme kirjoituksiin aiheesta täällä.

ETFmatic™, joka on osa Aion Bank NV/SA:ta, tarjoaa ROI alustalla useita eri ETF-rahastoja. ETF-rahastovaihtoehdot löydät sovelluksen ”ETF:t” välilehdeltä. ETF on pörssiin listattu rahasto.

ROI alusta tarjoaa vaivattoman sijoituskokemuksen. Pääset valitsemaan valmiiksi valituista ETF-rahastoista sinua kiinnostavimmat vaihtoehdot ja sijoittamaan jo taskurahalla. ROI tarjoaa myös erilaisia talousaiheisia ohjelmia, joista saat tukea tarvittaessa paitsi sijoittamiseen myös muihin talouteesi liittyviin asioihin. ROI alustalla ei tarjota sijoitusneuvontaa.

ROI ei tarjoa sijoitusneuvontaa käyttäjilleen vaan ohjelmien ja valmennusten oppien avulla käyttäjällä on mahdollista kehittää taloustaitojaan ja tehdä itsenäisesti omaan talouteen ja sijoittamiseen liittyviä päätöksiä.

ROI on sovellusalusta, jolla Aion Bank NV/SA tarjoaa sijoittamisen palveluita käyttäjille.

Aion Bank NV/SA on belgialainen pankki, jota valvovat Belgian keskuspankki ja FMSA (Financial Services and Markets Authority). Aion Bank NV/SA on notifioinut lupansa myös Suomeen. Löydät heidät Finanssiavalvonnan julkisesta notifikaatioluettelosta: https://www.finanssivalvonta.fi/rekisterit/luettelo-notifikaation-tehneista-palveluntarjoajista/

Aion tai ROI eivät tarjoa sijoitusneuvontaa. Aion tarjoaa ainoastaan sijoittamisen palveluita ja omaisuutesi turvallisen säilytyksen. Tästä syystä Aion ei ole velvoitettu arvioimaan palvelunsa tai tuotteidensa soveltuvuutta sinulle, etkä hyödy soveltuvuustestien tuomasta turvasta.

Valitse ensin portfolioosi yksi tai useampi ETF ja paina sitten päänäkymässä ”Aloita sijoittaminen”. Kun olet luonut sovellukseen käyttäjätilin ja avannut oman sijoitustilin, pääset siirtämään rahaa portfoliosi ETF-rahastoihin omasta pankistasi. Paina päänäkymässä ”Siirrä rahaa” ja valitse kuukausi- tai kertasiirto. Seuraa ruudun ohjeita tilisiirron tekemiseen verkkopankkisi avulla. Omasta portfoliostasi näet ROI sijoitussalkkusi omistukset sekä kaikki muut tarpeelliset tiedot.

ROI sovellusalustalla voit aloittaa sijoittamisen taskurahalla. Pienin sijoitettava summa on 1 sentti.

Kun olet rekisteröitynyt sijoituspalvelun käyttäjäksi ja tilisi on hyväksytty Aion Bank NV/SA:ssa, voit siirtää rahaa tekemällä toistuvan kuukausittaisen tilisiirron omasta pankistasi. Voit siirtää tililtäsi myös yksittäisen kiinteän summan milloin tahansa. Avaa sovellus, mene Portfolio-välilehdelle, paina ”Siirrä rahaa”, valitse mieluinen siirtotyyppi ja seuraa sitten ruudun ohjeita.

Toistuva kuukausisäästäminen on paras tapa sijoittaa, mutta voit myös tehdä yksittäisiä kertasiirtoja sinulle sopivana aikana, juuri sinulle sopivilla summilla.

ROI:n kautta ei voi sijoittaa kryptovaluuttoihin.

CFD-sopimus (Contract For Difference), suomeksi Hinnanerosopimus, on sijoitustuote, jolla voidaan käydä kauppaa rahoitusinstrumentilla omistamatta itse instrumenttia suoraan. ROI:n kautta ei voi sijoittaa CFD tuotteisiin.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoituksesi arvo voi sekä laskea että nousta, jolloin saatat saada takaisin vähemmän kuin alun perin sijoitit.

Näin ROI alustalla sijoittaminen toimii

Voit tutkia sovelluksessa eri rahastovaihtoehtoja ja lisätä sinua kiinnostavat ETF:t portfolioon. Saat apua tarvittaessa ”Näin ROI toimii” ja ”Näin aloitat sijoittamisen” ohjelmista.

Portfolion luonnin jälkeen pääset rekisteröitymään sijoituspalvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymispolussa on 5 eri vaihetta.

  1. Käyttäjätunnuksen luonti.
  2. Vahva tunnistautuminen pankkitunnuksilla
  3. Puhelinnumeron varmistaminen
  4. Kysymyksiin vastaaminen
  5. Aion Bank NV/SA:n tietosuojaselosteen ja palveluehtojen hyväksyminen

Varaa aikaa rekisteröitymiseen 5 minuuttia.

Kun olet saanut rekisteröitymisen tehtyä, välittää ROI tiedot sijoituspalveluntarjoajalle, joka tarkistaa tiedot ja avaa tilin. ROI ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun tili on luotu.

Voit aktivoida kuukausisäästämisen ETF:iin tekemällä toistuvan tilisiirron. Rahan siirtäminen sijoitustilille on yhtä helppoa kuin esimerkiksi kuukausittaisen vuokran maksaminen.

Aloita painaamalla sovelluksesta “Siirrä rahaa”-nappia. Valitse toistuva siirto. Valitse pankkisi ja seuraa annettuja ohjeita. Voit kopioida tarvittavat tiedot tilisiirtoa varten ruudun ylälaidasta. Huomioithan, että viitetieto tulee poikkeuksellisesti viestikenttään. Jotkut pankit tarjoavat mahdollisuuden tehdä toistuvan maksun myös useammin tai harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Kun teet tilisiirron sijoituksiin, pyritään summa jakamaan valitsemiesi ETF rahastojen kesken tasan. Eri ETF-rahastoihin sijoitetut summat voivat kuitenkin vaihdella jonkun verran ja tämä johtuu siitä, että Aion Bank käyttää turvamarginaalia kattamaan hintavaihtelut, jotka tapahtuvat toimeksiantojen syntymisen ja niiden tosiasiallisen toteuttamisen välillä markkinoilla. Koska Aion Bank käyttää kullekin instrumentille erilaisia turvamarginaaleja, toimeksiantojen varojen tarkka jako ei välttämättä vastaa täsmälleen ennalta määriteltyä allokaatiota.

Aion Bank käyttää turvamarginaalia kattamaan hintavaihtelut, jotka tapahtuvat toimeksiantojen syntymisen ja niiden tosiasiallisen toteuttamisen välillä markkinoilla. Tästä syystä siirtämäsi rahasumma sijoitetaan useammalla sijoituskerralla valittuihin ETF rahastoihin.

Käsittelyssä oleva raha on sijoitustilillä olevaa rahaa, joka odottaa sijoittamista tai nostoa. Kun siirrät rahaa sijoituksiin, ne ovat käsittelyssä kunnes itse sijoitus tehdään. Sijoituksia tehdään yleensä tiistaisin ja torstaisin.

Aion Bankin käyttämästä turvamarginaalista johtuen käsittelyssä voi olla välillä hyvin pieniäkin rahasummia. Ne sijoitetaan turvamarginaali huomioiden seuraavilla sijoituskerroilla portfoliosi ETF-rahastoihin niin kauan, kunnes koko summa on saatu sijoitetuksi.

ROI sijoituspalveluita tarjoava ETFmatic™, joka on osa Aion Bank NV/SA:ta tekee sijoituksia yleensä tiistaisin ja torstaisin. Se tarkoittaa, että sijoitat aina yhdessä muiden ROI käyttäjien kanssa.

Sijoituspalveluntarjoaja Aion Bank NV/SA perii palkkiota yhteensä 0,56% vuosittain hallinnoimistaan varoista. Lisäksi ETF-rahastoilla on omat kulunsa. Löydät kulutiedot jokaisesta ETF:stä erikseen ja voit myös hyödyntää sovelluksen kululaskuria selvittääksesi euromääräisenä sinulle mahdollisesti koituvien kulujen suuruuden.

Voit nostaa rahaa sijoituksista milloin vain ilman kuluja. Tällöin Aion Bank NV/SA myy ETF osuuksiasi (tämä tapahtuu yleensä tiistaisin ja torstaisin). Myynnissä saadut rahat ovat käsittelyssä kunnes ne siirtyvät valitsemallesi vastatilille.

Portfolio

Portfoliosi sisältää kaikki ne ETF-rahastot, joihin olet sijoittamassa tai joihin olet jo aikaisemmin sijoittanut. Kun siirrät rahaa, portfoliosi kaikkiin ETF-rahastoihin sijoitetaan automaattisesti. Vastaavasti kun nostat rahaa, myydään portfoliosi sisältämiä ETF-sijoituksia.

Portfoliosi sisältää vain ne ETF:t, jotka olet itse valinnut.

ETF:t-välilehdeltä löydät kaikki ROI:n tarjoamat ETF-rahastot. Paina haluaamasi ETF:ää ja valitse ruudun alareunasta ”Lisää portfolioon”. Seuraa ruudulle ilmaantuvia ohjeita.

Kulut

ETFmaticin vuosittaiset hallinnointikulut ovat 0,56%. ETF:llä on myös omat kulunsa, jotka tulee huomioida kokonaiskuluissa.

Helpoin tapa tarkistella kokonaiskuluja on lisätä haluamasi ETF:t portfolioon ja hyödyntää ROI alusta portfolion kululaskuria: Päänäkymässä, paina Sijoitukset-otsikon vieressä olevaa ”…” kuvaketta ja valitse Kululaskuri.

Kyllä. Aion Bank NV/SA:n tarjoamat sijoituspalvelut eivät kytkeydy ROI Premium jäsenyyteen, vaan hallinnointukulut laskutetaan erikseen.

Myydessäsi sijoituksia voitolla sinun tulee maksaa myyntivoitosta pääomaveroa, mikäli olet vuoden aikana myynyt sijoituksia yli 1000:lla eurolla. Tutustu tarkemmin pääomaverotukseen ohjelmassa Ymmärrä sijoitustuotteiden verotus.