Eriarvoisuus vähenee talousosaamisella ja sijoitustaidoilla

Sijoituskirjailija Seppo Saario arvioi Helsingin Sanomissa, että eriarvoisuus kehittyy merkittävästi kahdesta syystä:

  1. suomalaiset eivät osaa sijoittaa varojaan
  2. poliitikot eivät ymmärrä sijoittamisesta tarpeeksi osatakseen säätää eläkevarojen sijoittamista koskevat lait järkeviksi

Saario tuo konkreettisen esimerkin esille kahdesta kuvitteellisesta henkilöstä. Toinen on säästäjä ja toinen sijoittaja. Suomalaisilla onkin artikkelin mukaan yli 100 miljardia euroa säästössä alle 0,1% keskikorolla. 

  • Henkilö 1 tallettaa 10 000 euroa korkotalletuksiin kahden prosentin korolla. 
  • Henkilö 2 sijoittaa 10 000 euroa suomalaisiin pörssiosakkeisiin ilman välikäsiä. 

Kahdenkymmenen vuoden kuluttua korkotalletus on 14 900 euroa ja osakesijoituksen arvo on 80 600 euroa, hyödyntäen historiallista 11% tuottoa. 30 vuoden päästä summat olisivat 18 100 euroa ja  229 000 euroa.

Tämä on Saarion mukaan yksi syy, jolla eriarvoisuus on lisääntynyt Suomessa. 

Säästöillä turvaa – sijoituksilla vaurautta

Talouslukutaidon lisääminen on keino vähentää mm. tällaisia tuloeroja. Taloudellinen puskuri (eli pankkisäästöt) tuovat lyhyen-ajan taloudellista turvaa, mutta sijoitusportfolio saattaa tuoda jopa vaurautta pitkällä aikavälillä. 

Eläkkeellä tulot ovat huomattavasti pienemmät kuin palkka, joten moni paikkaa säästöillään eläkettään. Kumman valitset: 18 100 euron pesämunan, jos vaihtoehtona olisi myös 229 000 euron pesämuna?  

Syy miksi moni ei sijoita liittyy vahvasti ennakkoluuloihin ja taitojen puuttumiseen. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii kylmiä hermoja. Vaikka sijoitukset keskimäärin kasvavat pitkällä aikavälillä, niin matka voi olla hyvinkin kuoppainen. 

Ymmärtämällä osakemarkkinan perusteet sijoittamisesta voi tehdä yhtä helppoa kuin asuntolainan lyhentämisestä.