Anna

Tarinat

Sijoitan, jotta arki olisi joustavaa tulevaisuudessakin

Anna 28v on pitkäaikainen säästäjä, joka innostuu helposti uusista asioista. Sijoittamaan hän lähti kokeilumielessä. Ajatus sijoittamisesta oli hautunut jo pidempään mutta sen aloittaminen mietitytti. Mielikuva sijoittamisesta on matkan varrella muuttunut ja Anna on huomannut, ettei kyse ole mistään älyttömän monimutkaisesta asiasta – jokainen pystyy sijoittamaan.

 

Kuka: Anna 28v. Helsinki

Arki: Työskentelee väestötutkimuksen parissa ja suorittaa jatko-opintoja. Kotona arjen jakavat ulkomailta adoptoidut kissa ja koira.

Harrastukset: Arjen perushärdellistä ylijäävä aika kuluu parhaiten urheillessa, lukiessa ja ihmetellessä.

Oletko sijoittanut? Teki ensimmäisen sijoituksensa Näin aloitat sijoittamisen -ohjelman inspiroimana. 

Mitä taloudellinen hyvinvointi sinulle merkitsee?

Taloudellinen hyvinvointi merkitsee minulle sitä, ettei raha-asioista tarvitse olla huolissaan nyt tai tulevaisuudessa.  Minulle on tärkeää, että voin tehdä ja toteuttaa erilaisia asioita ilman, että tarvitsee pelätä, että jokin yllättävä tapahtuma tai ylimääräinen kulu vie minut vararikkoon. 

 

Milloin aloitit säästämisen?

Aloitin säästämisen 18-vuotiaana ASP-tilille. Sinne säästäminen vaikutti turvalliselta ratkaisulta eikä säästettävä summa tuntunut kovin suurelta. Kun olin laittanut nimeni paperiin, säästäminen oli aika huomaamatonta. 

Opintojeni jälkeen aloin säästämään muuallekin. Olen laatinut itselleni säästösuunnitelman ja toisina kuukausina säästän enemmän ja toisina vähemmän – summa vaihtelee aina vähän tilanteeni mukaan. Sijoituskohteeni jakautuvat tällä hetkellä indeksirahastoihin, ETF:iin sekä asuntoon. Sijoittaminen luo turvallisuuden tunnetta. 

Vaikka säästän säännöllisesti, koen ettei sen pidä rajoittaa elämää liikaa. On tärkeää, että pystyy sopivassa suhteessa tekemään niitä itselle tärkeitä ja kivoja asioita ja säästämään tulevaisuuden varalle. Elämästä pitää myös nauttia.

 

Miten aloitit sijoittamaan?

Olen aina halunnut säästää mahdollisimman järkevällä tavalla ja näkemykseni säästämisestä on pikkuhiljaa muuttunut. Olen havahtunut siihen, että oikein toteutettuna sijoittaminen onkin vain fiksumpaa säästämistä – ehkä siis säästäisinkin nimenomaan sijoittamalla. 

Aloitin sijoittamisen kokeilumielellä nähdäkseni, miten homma käytännössä toimii. Avasin arvo-osuustilin ja sijoitin sinne 50 euroa. Huomasin, että sijoittaminen onkin lopulta aika simppeliä – lataat rahaa, painat nappia ja TADAA olet sijoittaja! Pystyn siis ihan kotisohvalta käsin sijoittamaan. Toki tätä ennen sijoituskohteen valintaan kannattaa käyttää sopivasti aikaa, jotta varmasti tietää mihin on rahansa laittamassa. 

Haastavinta sijoittamisessa on ollut se, että tietoa on tarjolla paljon. Omin neuvoin voi olla hankalaa löytää sitä juuri itselle hyödyllistä tietoa – varsinkin jos sijoitusmaailma ei ole entuudestaan tuttu. Tässä Näin aloitat sijoittamisen -ohjelma oli todella hyödyllinen: Tarvittava tieto sijoittamisen aloittamiseen on kerätty puolestani tiiviiseen pakettiin.  Ohjelman jälkeen ymmärsin, ettei sijoittaminen ole niin riskaabelia kuin olin luullut vaan isompi riski on lepuuttaa rahoja säästötilillä ja antaa inflaation syödä niiden arvoa. 

Kiinnostukseni sijoittamista kohtaan on herännyt hiljalleen. Ajatuksenani on, että jatkan sijoittamalla pieniä summia hajautetusti ja tutkin, miten käy. Tämä on sellainen maailma mihin haluan tutustua rauhassa lisää. Mitä kaikkea vielä onkaan opittavana!
 

Annan parhaat säästö- ja sijoitusvinkit:

  • Avaa ASP -tili. Se on hyödyllinen, vaikka et ostaisikaan asuntoa tulevaisuudessa, sillä voit nostaa sinne säästetyt rahat myöhemmin myös pois. 
  • Säästä ja kuluta sopivassa suhteessa – elämästä ja ansaituista rahoista pitää myös osata nauttia! 
  • Aloita sijoittaminen matalariskisistä rahastoista. Nä