Aloita sijoittaminen näiden 3 askeleen avulla

Haluaisit sijoittaa ja ajattelet sijoittamisen aloittamista, mutta jostain syystä et kuitenkaan sijoita. Tuttua? Usein tämä johtuu siitä, että moni sijoittamisesta kiinnostunut ei oikein tiedä mistä aloittaa ja aloittaminen ylipäätään vähän jännittää. Onko sijoittaminen edes mahdollista pienillä summilla? Meidän vastaus on – ehdottomasti! Aloita sijoittaminen jo tänään.

Näiden kolmen helpon askeleen avulla sinustakin voi tulla sijoittaja tulotasostasi riippumatta.

1. Maksa ensin itsellesi

“Pay yourself first” ajattelutavalla varmistat, että ansaitsemaasi rahaa jää myös itsellesi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisesta palkasta otetaan ensimmäisenä rahaa sivuun omia säästöjä ja sijoituksia varten. Tämä siis ennen mitään muita laskuja tai kuluja. Tavan avulla varmistat, että rahaa jää varmasti myös itsellesi sen sijaan, että se päätyisi vain muiden kukkaroihin. Tee siis itsestäsi tärkein kulusi.

Helpoin tapa ottaa strategia käyttöön on tehdä automaattinen siirto säästötilille omassa verkkopankissa heti palkanmaksupäivänä. Voit laittaa siirtymään tietyn summan tai prosenttiosuuden palkastasi. Voit aloittaa siirtämällä 1% ensimmäisenä kuukautena, 2% toisena ja niin edelleen – tavoitteena lopulta saada säästöön joka kuukausi 10% palkastasi.

2. Aloita sijoittaminen matalakuluisiin indeksirahastoihin

Rahastoihin sijoittaminen on yksi helpoimmista tavoista aloittaa sijoittaminen ja toisin kuin yleensä luullaan, sijoittaa voi myös pienemmillä summilla.  Voit aloittaa jo 10-20€ kuussa. 

Passiiviset indeksirahastot ovat loistava vaihtoehto, jos olet kiinnostunut sijoittamisesta ja haluat päästä siinä alkuun. Jos sinulla ei ole aikaa perehtyä sen kummemmin sijoittamiseen, mutta haluat kuitenkin tuottoa rahoillesi, nämä ovat paras valinta. Passiiviset rahastot eivät ole vain aloittelijoiden juttu: Yhdeksälle henkilölle kymmenestä indeksiin sijoittaminen on parempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi aktiivinen sijoitusten ostaminen ja myyminen. Passiiviset rahastot voivat joidenkin mielestä olla tylsiä, mutta usein ne saattavat tuottaa paremmin kuin aktiivinen sijoittaminen. 

Avaa siis itsellesi arvo-osuustili, jos sinulla ei vielä sellaista ole. Tutki erilaisia indeksiä seuraavia passiivisia rahastoja ja valitse jokin sinua kiinnostava rahasto. Tunnettuja indeksejä ovat esimerkiksi MSCI World ja S&P 500. Tämän jälkeen varmista vielä, että rahaston kulut ovat mahdollisimman alhaiset, maksimissaan 1%. 

Sijoita vain sellainen summa, jota et tarvitse arjen menoihin tai muihin välttämättömiin hankintoihin ja laita se tekemään töitä säännöllisesti. Tässäkin voit hyödyntää automaatiota ja laittaa rahaa siirtymään kuukausittain arvo-osuustilillesi.

Nyt myös ROI:n kautta voi sijoittaa. Lataa sovellus täältä ja ole mukana ensimmäisten joukossa. ?

3. Osta ja pidä -strategia

Etenkin rahastot toimivat usein parhaiten pitkällä aikavälillä ja passiivisiin indeksirahastoihin sijoittamalla kannattaakin hyödyntää niin kutsuttua osta ja pidä -strategiaa. 

Strategiassa sijoitat säännöllisesti pitkällä sijoitushorisontilla ja vähän kuin unohdat sijoituksesi ja annat niiden vain tehdä työnsä. Sijoittamisessa vain harvat osaavat ostaa juuri oikeaan aikaan. Strategiaa noudattamalla et osta silloin kuin rahasto-osuuden hinta on korkeimmillaan muttet silloinkaan kuin se on halvimmillaan. Markkinoiden heilahtelusta ei siis kannata säikähtää ja jatkaa vain säännöllistä sijoittamista. Fakta on, että markkinat menevät ylös ja alas, pitkällä aikavälillä suunta on kuitenkin ylöspäin.

Ajan kanssa myös korkoa korolle ilmiö pääsee oikeuksiinsa. Kun kuukausittain säästetty 20€ kertaantuu parikymmentä vuotta, ilmiö pääsee todella näyttämään voimansa. Pitkä sijoitushorisontti ja korkoa korolle ilmiö takaavat sen, että pienistäkin sijoituksista voi saada suuria tuottoja. Sijoittamalla 30€ joka kuukausi 30 vuoden ajan sinulla on maltillisen 7% tuotto-odotuksella kertynyt yli 36 000€. Omaa sijoittamaasi pääomaa tuosta on vain 10 800€.

Aloita sijoittaminen ja kokeile. Jos sinulta jää kymppikin kuussa pakollisten menojen jälkeen säästöön, voit hyvin aloittaa sijoittamisen. Kannattaa siis aloittaa rohkeasti sillä tekemällä oppii ja mitä varhaisemmassa vaiheessa aloitat pitkäjänteisen sijoittamisen, sitä parempi. 

Jos kaipaat varmuutta omaan tekemiseen, tutustu ROI:n Ammattisijoittajan valmennus aloittelijalle, jossa opitaan sijoittamisen perusteet ja tehdään sijoitussuunnitelma yhdessä ammattilaisen kanssa. Valmennusta vetää sijoittaja ja kouluttaja Jarkko Aho. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan täältä!